Lumea Culinara

Cutiute dulci II - daruirea de sine

0
Unul dintre primele contacte pe care le-am avut cu limba italiana m-a facut sa ma gandesc o buna perioada de timp. In nici o alta limba nu intalnisem atat de clar definit corpul uman: "cutie". Da, "cutie", scurt si concis. Toate limbile contin ideea aceasta in modul de a defini fizicul uman, dar nici una nu il descrie atat de scurt. 

Pur si simplu cutie! Sunt o "cutie", nimic mai mult. Nu suna tocmai ca un compliment. Dar e adevarat. In fond daca toti suntem "cutii" ce ne diferentiaza, ce ne face oameni (sau nu)? Poate continutul.

Cutiute dulci, cutiute cu dragoste - femei!

Femei? In timp ce va scriu privesc o statistica: in 2009 peste 8000 de femei au suferit din pricina violentei domestice. Numarul este cu mult mai mare, enorm mai mare, insa doar aceste 8000 au si depus o plangere catre autoritati. Amnesty International are o statistica si mai dura: 1 din 2 femei sunt omorate de catre partenerii lor de viata in relatiile abuzive (acestea includ si umilinta sau agresivitatea verbala ca abuz).

Maine e ziua femeii... In fiecare an aceasta zi este sarbatorita si de fiecare data aud in jur gelozii mitocane si misogine: "De ce au femeile o zi a lor si barbatii nu?". Poate pentru ca de-a lungul istoriei, potrivit statisticilor cea mai dura sclavie, sclavia care a facut cele mai multe victime niciodata numarate, a fost sclavia femeii. Sclavia niciodata abolita cu adevarat in lume! 

De atatea ori, peste tot in lume nu doar in Afganista, Iran sau Arabia Saudita, femeile au fost si sunt tinute ca animale de reproductie, in ignoranta, agresate, niciodata tratate ca fiinte. Cele mai numeroase victime ale istoriei vin din randurile noastre...ale femeilor.

Cine va fi viitoarea victima a acestei violente niciodata oprite - verisoara ta, mama ta, sora ta sau poate chiar tu?

Iata o statistica seaca ce include chiar si Occidentul "civilizat":
  • 1 din 4 femei din lume vor intalni violenta in cuplu;
  • 70% din femeile omorate au fost ucise de partenerii lor de viata;
  • in fiecare an 2 milioane de fetite cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani sunt introduse cu de-a sila pe piata traficului cu fiinte umane; 
  • violul este in continuare folosit ca arma in masa in conflictele armate din orice parte a lumii.
  • statistica intocmita de Amnesty International Org.(aceasta statistica se refera si include femei din toate categoriile sociale, din toate tarile lumii)

Ingrediente:
500 gr biscuiti
1 l lapte
1 l frisca
400 gr zahar
150 ml apa
4 oua
10 gr gelatina 
3 linguri cacao
100 gr unt
100 gr amidon
50 ml liqueur-crema de whisky
1 cutie de ciocolata "8 O'clock" cu menta 
fructe recomandate: capsunile, dar puteti folosi orice alt fruct va atrage, sau doriti

Cum se face?
1. zdrobeste biscuitii in bucatele mici; intr-o oala pune la fiert 200 gr zahar cu 150 ml apa, adauga cacaoa si lasa la fiert pana devine un sirop gros; ia de pe foc si adauga un ou intreg si untul; amesteca pana obtii o compozitie omogena; adauga peste biscuitii sfaramati si amesteca; aluatul obinut, preseaza-l intr-o tava pecare ai "tapat-o" cu hartie de copt;
2. amesteca 200 gr de zahar cu 3 galbenusuri si 100 gr amidon si adauga treptat laptele rece; lasa la fiert pana obtii o crema consistenta apoi ia de pe foc; pune la inmuiat gelatina in apa rece si apoi topeste-o pe bain-marie sau in cuptorul cu microunde; adaug-o in crema putin racita si adauga si albusurile batute spuma; la sfarsit adauga in crema racita si 500 de ml frisca batuta; toarna crema peste aluatul de biscuiti si lasa la rece pana se intareste crema (aprox. 1 ora);
3. bate ceilalti 500 ml de frisca si adauga in ea 50 ml lichior-crema de whisky apoi pune frisca peste crema de oua si lasa la rece pentru inca minim 30 min;
 4. taie prajitura in patratele de aprox. 4x4 cm si lipeste patratele de ciocolata cu menta pe laturi pentru a obtine "cutiuta dulce"; decoreaza cu fructe/frisca asa cum doresti.

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu