Lumea Culinara

Fantezie Bohol - Munti de ciocolata

A fost o data ca niciodata. Ca de n-ar fi fost, ce-am fi povestit noi acum? A fost o data un urias pe care il chema Arogo. Traia pe o insula doar a lui, insula pe care o impartea cu cativa agricultori linistiti. Intr-o zi pe insula lui poposi un alt urias care-si cauta adapost. Insula lui fusese inghitita de ocean. Bun la suflet, Arogo il primi si-l gazdui. Timpul  a trecut pe nesimtite. Sa fi trecut ani, sau secole, cine mai stie? Generatii dupa generatii poate au trait in pace alaturi de cei doi uriasi. Intr-o zi, Arogo zari pe campul de orez o fata, o muritoare. Si se indragosti ca un nebun. O lua de nevasta si au trait fericiti un nemuritor cu o muritoare. 
Celalat urias se intoarse intr-o zi din calatoriile lui pe mare si cand o vazu pe Aloya se indragosti si el de ea si o dori. Intre cei doi uriasi izbucni un razboi pe viata si pe moarte. Incepura sa arunce unul in celalalt cu bucati de paman, cu pietre si foc. O piatra uriasa o lovi pe Aloya care muri pe loc. Inebunit de durere, Arogo il omora pe amicul sau si se intoarse la trupul fara viata al iubitei lui si incepu a plange. Se spune ca atat de mare fu durerea lui, atat de adanca incat pana si mama Natura se induiosa. Ea lua lacrimile uriasului, pamantul si pietrele aruncate si le transforma in mai bine de 1200 de munti pe care ii acoperi cu plante si fiinte unice. 

Arogo s-a stins de durere, iar sufletul lui se facu un taifun ce inca loveste Filipinele cu manie de fiecare data cand durerea lui devine insuportabila. Iar muntii au ramas si in fiecare an, in sezonul uscat, culoarea lor verde se transforma in maro, descoperind spinarea goala a unui razboi aproape uitat. 

(o poveste inspirata din legendele filipineze si scrisa pe scurt de Lacrima A.)

&&&

 Si pornind de la aceasta legenda am creat o prajiturica sa semene muntilor de ciocolata din insula Bohol, Filipine.


Ingrediente:
20 bucati biscuiti cu crema de ciocolata
700 gr biscuiti simpli "Petit beurre"
300 gr zahar
350 ml apa
4 linguri de cacao
50 gr ciocolata (55%)
80 gr unt nesarat
1 ou
1 lingurita esenza rom
100 ml lichior de visine
100 gr visine congelate
100 gr nuca de cocos

Cum se face?
1. zdrobiti biscuitit Petit Beurre si lasati visinele la temperatura camerei pentru a se decongela;
2. intro-o oala puneti zaharul, pudra de cacao, ciocolata si apa si fierbeti pana obtineti un sirop; luati de pe foc si adaugati oul intreg si amestecati puternic si repede apoi adaugati untul si amestecati pana cand se topeste; puneti aceasta compozitie peste biscuitii zdrobiti si amestecati; apoi adaugati si romul si lichiorul de visine si amestecati din nou;
3. cu mainile umezite in apa, formati bile din compozitie, introduceti 2 visine in interior si apoi dati forma de "munte" aluatului; la sfarsit tavaliti prin nuca de cocos si asezati pe biscuitii cu crema de cacao; lasati la frigider peste noapte. 

Pofta buna!