Lumea Culinara

Prajitura cu urda dulce si stafide ca la mama

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Mama mea e convinsa ca nu poate trece saptamana fara sa "mestereasca" cateva dulciuri, pe langa ce "combin" eu. Nu face prajituri cu crema, nici prea complicate (zice ea), dar face acele prajituri traditionale transilvane care ma leaga de copilarie. Si de la ea citire, iata o reteta de prajitura ardeleneasca cu urda, ca tot e vremea mulsului oilor si deci e vremea produselor de stana proaspete.
Timp de preparare: 15 min.
Timp de coacere: 20 min.
Cantitate rezultata: 30 bucati


Ingrediente aluat:

500 gr. faina 000 sau 650
2 galbenusuri
5 linguri de zahar
1 cub de drojdie
300 gr unt sau margarina
lapte caldut cat cuprinde pentru a obtine o coca potrivit de moale

Amestecati drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si adaugati-o in faina. Adaugati galbenusurile si margarina topita si racita si amestecati, adaugand lapte caldut pana cand obtineti o coca potrivit de moale. Framantati pana cand coca se desprinde de mana si de vas.

Umplutura:
1 kg urda dulce (ricotta)
2 albusuri
5 linguri de zahar
300 gr stafide
o lingurita de coaja de lamaie
2 linguri de frisca dulce

Bateti albusurile spuma cu zaharul adaugati la final coaja de lamaie si stafidele si frisca dulce nebatuta.

Impartiti aluatul in doua si intindeti o foaie de aluta in tava tapetata cu hartie de copt. Peste foaie asezati umplutura de urda si la final cealalta foaie de aluat pe care o intepati din loc in loc cu furculita. Dati la cuptorul incins in prealabil si lasati 20-30 de minute, in functie de cuptor. Cand scoateti prajitura pudrati-o abundent cu zahar pudra vanilat, cum gasiti la Dr. Oetker.


Pofta buna. :)

19 comentarii: Leave Your Comments

  1. Eu urda am mancat de vreo 2 ori,dar nu mi-a placut prea tare.
    Insa,prajiturica ta e tare apetisanta!

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  2. Multumesc Miha :)

    Eu aveam ce-aveam cu consistenta ei nisipoasa. Insa frisa si albusurile batute spuma ii schimba destul de mult consistenta si o face fina. Am auzit de pilda ca sicilienii fac din ea si un soi de inghetata pe care as fi tare curioasa sa o incerc daca dau de o reteta buna.

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  3. Foarte buna praji asta :) Si mama face ceva de genul asta, dar cu branza dulce de vaca, urda noi nu consumam. Cu lamaie si stafide are sigur un gust delicios ;)

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  4. Multumesc mult Ala :)

    In branzica de vaca as pune ceva mai multa frisca si i-as adauga bucatele de portocala confiata, iar la final as imbraca totul in ciocolata. Dupa cum vezi, m-ai inspirat :) te pup si te mai astept

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  5. am venit la schimb de bunatati cu branza.ti-am admirat prajiturica asta mai intai pe bucataras.ro! deja o facusem pe cea cu visine, ca o incercam si pe-asta. dar mai e timp! ce bine arata , galbioara si cu zaharul ala pudra....te pup!

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  6. Il tuo dolce mi ispira molto ma non capisco granchè della preparazione...Se però inserissi un traduttore potrei anche pensare di "rubarti" qualche preparazione...

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  7. Pupina provero a tradurla qui la ricetta. E una ricetta tradizionale, molto vechia dalla Transilvania. Io l'ho imparato da mia mamma. Si prepara sempre con ricotta fresca e sultanine.

    Ecco qui:
    l'impasto
    500 gr. farina 000 o 650
    2 turoli
    5 cucchiai di zucchero
    1 cubetto di lievito
    300 gr burro o margherina
    latte tiepido per quanto c'e bisogno per ottenere un impasto abbastanza morbida;

    combini il lievito con 2 cucchiai di zucchero e un po di latte e metti questo nella farina. Aggiungi il burro sciolto ma non caldo e il latte tiepido. Lavori l'impasto finche si stacca dalla mano.

    La crema di ricotta:
    1 kg ricotta fresca
    2 albumi
    5 cucchiai di zucchero
    2 cucchiai di panna da montare
    1 cucchiaino scorza di limone fresco
    300 gr sultanine

    Sbatti gli albumi con il zucchero per diventare una schiume consistente e aggiungi la schiume alla ricotta in cui hai messo la panna, le sultanine e la scorza di limone.

    Dividi l'impasto in 2 lo metti in una forma con alla meta questa crema di riccota. Con un forchetto devi sbuccare l'impasto in qualche parti. Fai cuocere per 20-30 min dipende dal tuo forno.Buon appetito :)
    (spero che ho tradotto bene o che almeno mi sono fatta capire :)

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  8. Grazie per essere passata da me.
    Anche il tuo blog mi piace molto..
    Complimenti
    ciao ciao!!

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  9. Multumesc mult Kity... si cum pe aici miroase vesnic si a cafea turceasca, buna, facuta in nisip ... te mai astept la o poveste si negresit voi trece si eu pe la tine :)

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  10. Grazie Mina. e veramente un piacere di trovarti sempre sia nel tuo bello blog che qui. sei sempre benvenuta :)

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  11. che ricetta golosa! nel tuo blog ci sono tante cose buone buone! brava

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  12. Oh mamma, ho letto la traduzione che hai postato e l'ho già copiata, che goduria!! E' buonissima:)

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  13. Deliziosa, grazie per la traduzione!

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  14. Grazie Laura, Sweetcook e Tania... apprezzo molto le vostre parole. siete sempre benvenutti carissimi e spero che anch'io potro rendervi una visita portando bei pensieri :)

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  15. Acum am incercat si eu pentru prima oara o prajitura cu urda, arata bine vom vedea la gust cum e, oricum reteta e super.

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  16. Sper din tot sufletul ca ti-a iesit bine si ca a fost pe gustul vostru :)

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  17. grazie per questa ricetta meravigliosa ,multumesc e deliciosa prajitura ta , un pupic lili

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  18. Cu mult drag. Te imbratisez, Liliana :)

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