Lumea Culinara

Sirop, lichior si colorant natural pentru prajituri din fructe de soc

2
Ca socul in bucate

O minune! Asa ar putea fi descris socul in bucatarie. Desi se cunoaste relativ putin si este si mai putin folosit, bunicile noastre il cunosteau foarte bine si-l foloseau impotriva "pantecelui inchis", a tusei fara leac la copii, depurativ si sudorific. De la sucul de soc, la sirop sau dulceata si pana la colorant alimentar, socul poate fi tot ceea ce mintea gospodinelor creeaza. Pentru moment m-am oprit la sirop, lichior si colorant.

Ingrediente:
1 kg de bobite de soc bine coapte (negre la culoare si nu transparente ori rosiatice)
800 g zahar tos
1-2 lamai
1 limette
1 baton scortisoara
esenta de vanilie
1 lingurita boabe de cardamom
rom sau orice alt tip de alcool de 54% (pentru lichior)
3 aspirine (pentru colorant)

Cum se face?
1. Boabele curatate si spalate se toaca prin mixer apoi se strecoara printr-un tifon;
2. pentru colorant: puneti 3 aspirine zdrobite la un litru de suc de boabe de soc si tineti in camara la rece; se adauga in prajituri/mancaruri pe care doriti sa le colorati, iar intensitatea culorii difera in functie de cantitatea de suc adaugata; atentie la combinatia de gust! - cu toate ca se spune ca boabele de soc nu au gust, personal gasesc ca exista o "aroma" usor aspra a acestui suc, iar in combinatie cu alte alimente poate ca in timp sa schimbe gustul acestora;
3. pentru sirop: amestecati sucul de soc cu zaharul si fierbeti pana cand se leaga siropul; adaugati zeama de lamaie, zeama de la limette, scortisoara, vanilia si cardamomul (pentru un echilibru exotic, adaugati si putina esenta de migdale) si mai fierbeti pret de 5-10 minute; depozitati siropul in sticle curate, la intuneric, intr-o camara bine aerisita.
4. pentru lichior: luati 100 ml de sirop si combinati cu 150 ml alcool 54% sau dupa preferinta; se poate servi imediat, iar pentru un parfum mai aparte, turnati-l peste o felie de portocala si cuburi de gheata asezate in pahar si decorati cu felii de portocala, lamaie sau limette.

Pofta buna!

2 comentarii: Leave Your Comments

  1. Thanks a lot for sharing this with all of us you
    really know what you're talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link trade arrangement among us

    Have a look at my web-site; how To Lose Weight quickly

    RăspundeţiȘtergere
  2. I would love to but there is no link or site you left here so I could visit your site and you commented as an anonymus :)

    RăspundeţiȘtergere