Lumea Culinara

Limoncello ca la mama acasa

0
Parfumatul limoncello, prietenul zilelor de vara
De mult ma bate gandul sa fac limoncello in casa. Dupa cum bine stiti, ador sa ma joc cu lichiorurile in prajituri, in retele de dulciuri, in decoratiunile pentru prajituri si in tot felul de alte bucatareli, una mai nastrusnica ori rasfatata ca alta.

Ultima sticla de limoncello pe care am cumparat-o din hypermarket m-a dezamagit. Are un gust cumplit de indulcitori artificiali si pentru nici 500 ml am platit 25 de lei. Insuficienta cantitatea pentru cheful meu de joaca si pentru retele pe care le am in minte atunci cand vine vorba de vara 2011.

Si ca toate retele delicioase nascute in bucataria italiana si aceasta se face repede si foarte simplu. Eu am intervenit pe reteta originala si m-am jucat putin cu ingredientele pentru a obtine un limoncello doar al meu, mai exotic.  La toate ingredientele pe care le-am adaugat eu in plus fata de reteta originala voi pune intre paranteze cuvantul "optional".

Ingrediente:
1 kg lamai bio - coaja
1 cana de suc de lamaie proaspat stors (optional)
500 ml alcool dublu rafinat (90 grade)
200 gr zahar
4-5 frunze proaspete de menta
1 baton vanilie (optional)
1-2 cuisoare sau 1 varf scuturat de nucsoara (optional)

Cum se face?
1. decojiti lamaile asa cum decojiti merele, cu un cutit special si indepartati partea alba a cojii de lamaie (poate fi amara);
2. intr-un borcan suficient de mare puneti cojile de lamaie, alcoolul dublu rafinat si lasati la macerat, la caldura pentru 48 de ore timp in care scuturati din cand in cand recipientul bine inchis;
3. dupa 2 zile, puneti zaharul si o cana de zeama de lamaie pe foc mic si lasati sa se topeasca zaharul; lasati sa se raceasca putin, timp in care stoarceti cojile de lamaie, iar in lichidul ramas, adaugati siropul de zahar si lamaie, batonul de vanilie, cuisoarele sau nucsoara, frunzele de menta spalate si usor zdrobite;
4. turnati in recipient si mai lasati totul la macerat pentru inca o zi, dupa care stoarceti lichidul din nou.

Ponturi:
- in mod normal, la temperaturile Siciliei, limoncello nu are nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a fi gata facut, insa la temperaturile din luna mai de la noi, eu am prelungit perioada de macerare;
- daca adaugati vanilia si nucsoara/cuisoarele, culoarea limoncello-ului va fi putin mai inchisa;
- recunoasteti ca procesul de macerare s-a sfarsit atunci cand limoncello are o culoare galbena intensa si netransparenta.

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu