Lumea Culinara

Tiramisu nobil - Imparateasa inimilor

Inimi de capsuni, inimi de ciocolata... Inimi.. 

Intr-un mod ciudat, persoanele care au ramas in inima lumii s-au bucurat cel mai putin de dragostea pe care au reusit s-o nasca in oameni.

Elisabeta de Bavaria - imparateasa inimilor? Din nefericire cu toate ca a ramas in memoria oamenilor cu acest apelativ, a avut parte de mai multe respingeri decat de imbratisari, de mai multe lacrimi decat de zambete.  

Putini stiu ca trupul ei perfect era mentinut astfel cu o dieta draconica, pana acolo incat acum, specialistii se intreaba daca Elisabeta totusi nu era anorexica. 

Si pentru a-si pastra silueta nu se sfia sa provoace un scandala in familia imperiala, in fiecare seara, refuzand sa coboare pentru a manca alaturi de imparateasa-mama si de familie. 

Si mai putin cunoscuta, dar nu mai putin comentata e dragostea ei pentru contele Rakoczy, unul dintre marii militari ai vremii, un barbat de un rafinament, cultura si frumusete fizica recunoscute in toate saloanele europene. 

 Aventura amoroasa a celor doi n-a fost niciodata confirmata, insa dupa ce barfele au ajuns la urechile lui Franz Josef se spune ca Sissi si Franz au trait separat, cu toate ca Franz avea deja la activ cateva aventuri galante pe care Sissi le cunostea. 

Dar chiar si in despartire, dragostea dintre cei doi nu s-a stins vreodata in mod paradoxal. La sfarsitul vietii lui, Franz Josef scria in jurnalul sau: "Sissi...esti singura femeie pe care am iubit-o vreodata cu toata fiinta mea". Insa era deja prea tarziu. Sissi nu mai era, iar el uitase sa-i spuna aceste cuvinte cat timp ea mai fusese in viata si s-ar fi putut bucura de rezonanta lor minunata. 

&&&
Tiramisu nobil


Ingrediente:
300 gr piscoturi Savoiardi
2 lamai
2 oua
500 ml frisca
400 ml lapte
10 linguri de zahar
1 plic zahar vanilat
10 gr gelatina
200 gr capsuni
sirop de ghimber

Cum se face?
1. Amesteca ouale intregi cu zaharul, cu zaharul vaniliat, adauga laptele rece si sucul de lamaie si o lingura de coaja de lamaie razuita fin. Pune totul la fiert si fierbe pana obtii o crema de consistenta unei smantani potrivit de groase. Lasa crema la racit, si cand e aproape rece pune in ea gelatina inmuiata in prealabil in apa rece si topita pe bain-marie. 
2. Bate frisca si opreste din ea 100 gr pentru a decora tortul, apoi adauga crema de lamaie putin cate putin pana cand ai incorporat-o pe toata; vei obtine o crema nu foarte consistenta, usor lichida. 
3. Insiropeaza piscoturile cu siropul de ghimber si pune un strat cat sa acoperi fundul unei tavi de tort; toarna deasupra jumatate din crema si lasa la frigider 15 minute pana se intareste putin crema; apoi adauga un al doilea strat de piscoturi insiropate si pune deasupra restul de crema. Lasa totul in frigider pentru cel putin 2 ore, apoi decoreaza dupa placere. 

Secret: daca nu ai sirop de ghimber il poti face acasa astfel: 50 gr ghimbir proaspat, razuit fin, 7 linguri de zahar, 100 ml apa, 5-6 seminte de cardamon (daca iti place un gust mai exotic). Pune totul la fiert pana cand vezi ca se formeaza deasupra mici bule. Daca siropul a iesit prea consistent pentru a inmuia piscoturile adauga putina apa, sau putin rom alb.

Pofta buna!