Toamna cu iz de prune, mere coapte si ceata laptoasa ca frisca, numai buna s-o pui pe paine si s-o musti cu pofta ca si cum ai fi avut un strat gros de smantana pufoasa, abia facuta de mana vreunei bunici din vremuri de demult. Ador toamna! Cu culorile ei, cu poezia ei, cu sufletul ei cald si dulce. As vrea sa fiu toamna bogata si dulce, rupta din penelul unui Maestru si sa colorez lumea ca si cand ar fi tabloul meu. Asta face i Splendida Toamna in fiecare an dincolo de a ne umple camarile si de a ne imbata cu aromele fructelor si legumelor ei de tot felul. Dar cel mai mult o iubesc pentru aroma strugurilor pe care ii imprastie peste tot. Pentru culoarea prunelor cu care te provoaca la lungi nopti de pomina langa groapa in care fierbe silvoiza, fermecatoarea dulceata transilvana cu iz de povesti si snoave, in care mirosul mustului si cel al dulcetii de prune se amesteca cu cel al vorbei si te adorm.
Bun venit copilarie, caci toamna e anotimpul tau. Cu chef de joaca, eleganta doamna a naturii iti imbata simturile si te indeamna sa te joci si tu. Macar in bucatarie daca ai pierdut placerea colectiilor de frunze in forme si culori surprinzatoare, a castanelor care iti cad in cap, pocnind sanatos. Si daca azi te-ai vaicari mai mult in loc sa razi cu gura pana la urechi de ti s-ar intampla una ca asta, poate ca ai imbatranit mai mult decat era cazul. Si de dragul toamnei, am adunat in farfurie tot ce mi-e mai drag: strugurii si prunele, le-am ascuns la pieptul unui pui fraged, pe care l-am pus sa domneasca peste un sos dulciu de prune si niscaiva orez fuduliu si rotofei, dansand cu cateva boabe de mazare, asa, de fatz, de culoare... Jucati-va si voi. Gustul e demential, farfuria de superba, iar reteta cat se poate de creativa. Eu am invatat-o la Lugoj, dar am schimbat-o sa fie dupa inima mea si a devenit pana la urma o creatie a mea.
Si ca tot v-am pomenit de Lugoj, cu ceva timp in urma trecusem pe aici. O bucata de Ardeal cu o istorie atat de aparte ca oamenii nici nu si-o mai amintesc. Mi-e drag orasul asta in care nemtii si romanii se privesc peste Timis. Pentru ca aici asa s-au "impartit" locurile. Nemtii la stanga, romanii pe partea dreapta a raului. Si-au construit poduri intre ei si si-au numit cetatea cu acelasi nume: Lugoj, cu mici diferente de scriere in fiecare limba. Candva a fost una dintre marile cetati fortificate ale Transilvaniei. Acum, a ramas in linistea cu care Timisul coboara lenes printre case. Si totusi, 1948, mai precis in august, a fost ultima capitala a guvernului revolutionar maghiar a lui Kossuth, care s-a si ascuns aici in incercarea sa de a ajunge la otomani, sperand ca se va putea adaposti in siguranta acolo.
Tot Lugojul a facut faima in America. Aici s-a nascut Bela Lugosi, actorul care l-a intruchipat si a construit cel mai puternic brand al Romaniei pe ecrane: Dracula. Putin fanfaron, il categoriseste istoria care nu l-a iertat pentru ca s-a dat drept cel mai mare actor al teatrului maghiar din Ungaria. Béla Ferenc Dezső Blaskó s-a nascut la Lugoj in 20 octombrie 1882 in familia unui bancher. Orgolios si fara prea multa tragere de inima spre carte, Bela a abandonat scoala la 12 ani si s-a dedicat actoriei. A avut cateva roluri marunte in teatrele locale dar s-a afirmat in Budapesta. Medaliat in primul Razboi Mondial pentru o rana pe care o primise pe front, activistul politic Bela a trebuit la putin timp sa abandoneze locurile in care traia si sa se refugieze in America. De altfel, din convingeri politice a si divortat la doar 3 ani dupa ce s-a casatorit. A murit in Los Angeles in 1956 in patul sau la 70 de ani nu inainte de a fi construit in intreaga lume mitul lui Dracula, demonul din Transilvania.
Ingrediente:
500 gr pui
500 gr prune
1 ciorchine struguri Merlot
300 ml vin rosu
3 linguri zahar
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita scortisoara
100 gr cascaval
100 ml ulei de masline sau palmier
100 ml apa3-4 cuisoare
2 cani de orez
100 gr mazare verde
Cum se face?
1. Portioneaza pieptul de pui in felii destul de groase pe care le bati ca pentru snitel. Sarezi si piperezi feliile de carne.
2. Pe fiecare felie de carne aseaza o felie de cascaval, 1/2 de pruna in care ai ascuns 2-3 bobite de struguri Merlot. Ruleaza si prinde cu o scobitoare la capat. Aseaza in cratita si pudreaza deasupra putina paprika sau chilli. Pune in tava cu uleiul si apa si lasa la cuptor pana se patrunde carnea.
3. Intr-o cratita pune aprox. 300 gr de prune curatate de samburi si taiate cubulete, adauga vinul rosu si o lingura de zeama de lamaie. Cand fierbe, adauga 3 linguri de zahar, cuisoarele si scortisoara si mai lasa la fiert pana se ingroasa putin sosul.
4. Spala bine orezul in apa rece, adauga mazarea si apa cat sa acopere bine orezul. Adauga putina sare, acopera cu o folie de aluminiu si lasa la cuptor aproximativ 30 min pana s-a fiert.
5. Serveste sosul de prune cu carnea, pe langa o garnitura de orez. Decoreaza farfuria dupa cum simti ca-ti place.
Pofta buna!
O mancare cu gust de toamna...superba!
RăspundețiȘtergereMultumesc :)
RăspundețiȘtergere