Lumea Culinara

Fantezie dulce de Halloween, din dovleac, evident

8




Asadar, ieri am incercat prima masca de fantoma. Si am speriat doar raftul cu jucarii de Halloween din Kaufland! Tremurau doar spirtoasele pe alaturi da' nu mi-am dat seama daca de frica sau de prea multele grade continute. Si in toata euforia asta tomnatica mai mult sau mai putin inspaimantatoare ca de ziua vrajitoarelor care se apropie m-am intors acasa sa fac o prajiturica al carei personaj principal sa fie detinatorul luminii de la Apus de Halloween... dovleacul. Despre vrajitoare ma abtin sa spun ceva. C-or fi bune, ori doar mai putin bune, importanta e puterea lor de a ne face sa credem in binele sau raul suprem, adaptat fiecaruia dintre noi. Poate ca sunt doar acele fete rele care ajung unde vor ele. Si deja fantezia ma poarta spre scris de basme...dragele mele copilarii. Lor le dedic aceasta facatura inspirata de Haloween-ul american si voua care inca mai aveti curajul sa fiti copii.

Ingrediente
  • Pentru blat:
  • 5 oua
  • 100 gr ciocolata
  • 200 ml lapte
  • 100 gr zahar
  • 80 gr unt
  • 200 gr faina
  • 100 gr nuca
  • 4 linguri de dovleac ras
  • 1 lingurita esenta de portocale
  • 1 lingurita esenta de migdale
  • 1 praf de copt
  • Pentru crema:
  • 500 ml frisca
  • aproximativ 200 gr piuree de dovleac copt
  • aproximativ 100 ml lichior crema de whisky
  • 1 lingurita esenta de rom
Cum se face?
1. Puneti pe bain-marie ciocolata si untul si amestecati pana se dizolva. Adaugati laptele, galbenusurile, zaharul si amestecati pana cand se ingroasa ca un sos mai gros. Luati de pe foc si adaugati-i nuca, esentele, dovleacul ras si amestecati. In final puneti praful de copt, faina si albusul batut spuma si amestecati usor prin rasturnare. Dati la copt pentru 20 minute.
2. Bateti frisca si cand s-a intarit adaugati-i tot piureul de dovleac. Bateti din nou apoi cand vedeti ca se intareste bine, adaugati usor lichiorul pana crema devine pufoasa. Apoi adaugati si esenta de rom si daca va plac, chiar cateva stafide. Intindeti crema pe blatul racit si dati la frigider pentru cel putin 1 ora.
3. Decorati cu ciocolata rasa, fulgi de ciocolata si taiati in felii,romburi, triunghiuri sau ce alte forme va vor placea.

8 comentarii: Leave Your Comments

  1. Super reteta! Nu prea dispun de timp dar am scris reteta pentru ca nici aici nu se mai poate da copy past(: si sper sa o execut curand. Multumesc de reteta si mai astept si alte bunatati:) Te pup si multa bafta in continuarexxxxx

    RăspundețiȘtergere
  2. Frumoasa prajitura...si mai mult ca sigur ca si gustoasa!..

    RăspundețiȘtergere
  3. Cind sint la tine pe blog uit de timp!Citesc "introducerea" de la fiecare reteta,apoi reteta,si fuga la urmatoarea...
    Iar prajitura de Halloween,yummy...
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. @anonim... multumesc :) intr-adevar asa este, nu se poate da copy/paste, internauticii stiu de ce :)

    @Shari...multumesc draga mea si te mai astept:)

    @Carmen ... marturisesc ca m-au emotionat cuvintele tale si le apreciez. fac atat de mult in a nu abandona

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, as vrea sa fac si eu aceasta prajitura dar te-as ruga sa definesti termenul piure de dovleac: e dovleac fiert si pasat sau dovleac crud si pasat? Multumesc, Laura

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Laura

    taie dovleacul crud in felii potrivit de groase si coace-le in cuptor pana cand furculita intra usor; curata de coaja coapta cat timp dovleacul e cald inca si zdrobeste pulpa cu o furculita; apoi poti lasa la racit pentru ca asa trebuie sa-l adaugi in crema, atlfel ti se lasa crema.

    scuze de intarziere...abia acum am revenit in tara si am avut si internet la dispozitie :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Mii de multumiri pentru prajitura savuroasa!!! :)

    RăspundețiȘtergere