Lumea Culinara

Cus-cus cu legume si drob de carne - Contrastele Orientului la portile Europei

0



 A fost sa fie. Un imparat roman si o femeie care si-au dorit cea mai mare catedrala a timpului lor. Si a fost Sofia. Secole mai tarziu, Imperiul Roman de Rasarit avea sa se stinga sub flamurile otomane. Bine sau rau? Istoria nu o spune. Ea construieste prin milenii lucruri pe care imediatul din noi nu are cum sa le vada. Bob cu bob. Intocmai ca femeile arabe care din faina de gris modeleaza mii de bobite minuscule, intr-un timp considerabil de mare. Si de unde toata filosofia pe tema acestui aliment stravechi? Asa, sa fie de-o lungime de vorba.





Cus-cus-ul adevarat, preparat cu migala de femeile arabe are nici mai mult nici mai putin decat aproximativ 1 milimetru in diametru. Asta in forma sa finala. Pare o mica granula de nisip. Acestea iau grisul, il inmoaie cu apa il framanta si formeaza mici "colacei" pe care ii usuca. Apoi ii zdrobesc. Ii inmoaie si repeta procedura. Adevaratul cus-cus se cerne prin sita. Doar cel mai fin e bun. Candva femeile se adunau la un loc sa faca acest cus-cus. Acum, in mare masura munca lor a fost inlocuita de masini. Dar e de admirat creativitatea lor, indemanarea si perseverenta.
Europa Centrala a descoperit cus-cus-ul abia spre sfarsitul secolului 16. Sicilienii il cunosteau de la berberi si era un aliment de baza in bucataria lor. Orientul "se juca" cu arome exotice in farfuriile lor pline-ochi de cus-cus, spaniolii invatasera ce e aceasta "facatura" de la mauri. Romanii l-au luat de la turci. Eu i-am adaugat, ca "mot" un drob de carne. Si iata asa am ajuns din nou in zilele noastre, in ritmul bobului marunt de cus-cus, atat de popular si totusi atat de necunoscut.


Ingrediente:
300 gr cus-cus
500 gr ciuperci champignon proaspete
2 morcovi
200 gr mazare congelata
100 gr porumb congelat
600 gr carne tocata in amestec
100 ml ulei
1 ou
3 cartofi
3 caciulii de usturoi
1-2 linguri pasta de rosii sau putina paprika
100 gr cascaval
3 linguri pesmet
sare, piper, condimente dupa gust


Cum se face?
1. Pune la fiert cous-cous-ul si de indata ce s-a fiert "al dente" scoate-l si racoreste-l cu apa rece.
2. Razuieste cartofii si amesteaca-i cu carnea, pesmetul si oul apoi condimentezi dupa gust cu sare, piper, chiar si paprika sau pasta de rosii; pune carnea intr-o tava de cozonac unsa cu putin ulei si tapetata cu pesmet; deasupra poti unge cu un galbenus de ou si pune cateva bucatele de unt pentru a forma o crusta crocanta si frumoasa la copt; coci pana cand se rumeneste bine inclusiv in interior;
3. intr-o tigaie pune putin ulei (de preferinta ulei de masline), pune legumele fierte de jumatate si caleste putin; adauga cous-cous-ul si cascavalul, condimenteaza si mai soteaza cateva minute pana se topeste cascavalul in cous-cous.


Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu