Lumea Culinara

Placinta cu branza dulce si mirodenii

0
Placinta cu branza dulce si mirodenii ca in Tordatur
Gustul de acasa nu e niciodata mai bun ca atunci cand te intorci de departe, si il regasesti intact, asa cum il stiai dintotdeauna. Am lipsit relativ putin, o saptamana.  Insa cand am regasit gustul acestei placinte cum se face doar in Ardeal pe cerul gurii am trait senzatia "de acasa".


Dulce de inspiratie germana cu parfum de mixtura etnica, placinta asta e un bun al tuturor transilvanenilor. O regasesti mai pe toate mesele, prin toate casele cu sterguri in tinde si cu desagi tesuti intinsi la uscat sub nuci batrani, cu flori colorate brodate pe ii si pe catrinte. Am regasit-o in Bihor, in Banat, in Salaj, in Cluj, in Mures, in Alba ori in Sibiu, in Bucovina chiar si mai ales in Maramures.  Am regasit-o pe mesele macedonenilor din Ardeal, chiar prin casele lipovenilor si m-am pomenit cu ea, insotindu-ma si prin bucatariile armenilor, putini cati au ramas in zona Clujului.


O bucata din nordul Transilvaniei, Maramures
(foto: http://kaotic.ro)
Nepretentioasa si prietanoasa, prajitura asta este un deliciu al zilelor cand ti-e dor de traditie pe care s-o impingi usor spre modernitate, dupa cum ti-e imaginatia si libertatea de a crea.


Eu am reteta asta de la mama, iar ea o are de la "nanele" din satele din preajma Dejului. Am imbunatatit-o cu aromele pe care bunicile din zona Tirolului le aseaza in branzica si cu stilul maghiar de a da "pufosenie" aluatului. E o reteta fara loc precis si fara varsta, e rupta din "Mica Europa" care e Transilvania.


Placinta cu branza dulce si mirodenii


Pentru aluatul de cozonac:
1 kg de faina 550 sau 000
3 oua intregi
1 lingurita sare
100 gr zahar
coaja de la o lamaie si o portocala razuite
100 gr drojdie
3 linguri de zahar
3 linguri de faina (suplimentar fata de kg de mai sus)
2 linguri untura de porc sau 4 linguri margarina
2 linguri de otet (preferabil de mere)

Pentru umplutura:
200 gr stafide inmuiate in 100 ml de rom
100 gr nuci taiate marunt
100 gr migdale taiate marunt
2 oua 
600 gr branza dulce de vaca
200 gr zahar
zeama de la 1 portocala
coaja rasa de la 2 limette
1 varf de cutit de nucsoara
3-4 cuisoare zdrobite


Cum se face?
Aluatul:
1. 100 gr de drojdie, 3 linguri de zahar, 3-4 linguri de faina se amesteca cu putina apa calduta; plamadeala se pune la loc cald, acoperita sa dospeasca;
2. intre timp, amesteci kilogramul de faina cu cele 3 oua intregi, sarea si 100 de zahar si cu coaja de la 1 lamaie si 1 portocala razuite in aluat;
3. amesteca  cele 2 linguri de untura sau margarina cu otetul pana cand obtii o pasta cremoasa si destul de fluida;
4. pune compozitia de aluat pe masa, fa o gropita in mijloc si pune putin lapte caldut in care vei turna plamadeala apoi incepe sa framanti bine pana cand incorporezi toata faina si adaugi lapte caldut pana cand obtii o coca potrivit de moale; continua sa framanti pana cand apar basici in aluat si coca se desprinde de mana; lasa la dospit nu mai mult de 45 de minute;
5. dupa ce a dospit, adaugi usor pasta de grasime cu otet si fara a framanta o incorporezi amestecand-o cu aluatul prin rasturnare; dupa ce ai incorporat compozitia de grasime cu otet mai "rastorni" aluatul pana cand din nou se desprinde de mana si mai lasi la dospit 30 de minute;

Umplutura:
1. amesteci branza de vaca cu toate mirodeniile si zaharul, iar la final adaugi galbenusurile de la cele 2 oua;
2. bati spuma albusurile cu un praf de sare si le incorporezi in compozitia de branza;

Cum cladesti prajitura?
1. lucrezi aluatul exclusiv cu mana unsa cu ulei; intinzi o foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt si il intepi usor cu o furculita din loc in loc;
2. pui toata compozitia de branza de vaci;
3. acoperi cu alta foaie de aluat si intepi si aceasta foaie cu furculita;

Cum servesti?
1. cu iaurt rece, sau cu  o cana de lapte proaspat, dar rece;
2. mai ales cu topping de cirese (din pacate la mine s-a epuizat deja bunatatea; ma pregatesc sa prepar runda a doua).

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu