Lumea Culinara

Reteta rapida de millefeuilles pentru kremsnit

10

Va promisesem ca voi reveni cu o reteta rapida de aluat care se desprinde in foi, pentru voi toate cele care nu puteti sa va intoarceti in tara pentru un pachet de foi de aluat frantuezesc de fiecare data cand vreti sa faceti kremsnit, sau pateuri. In Ardeal acest aluat se utilizeaza pentru "haiose", o prajiturica cu magiun inauntru (silvoiza de prune) pe care o servesti mai ales la Craciun si face deliciul sarbatorilor traditionale. In general e o reteta destul de complicata si elaborata.

Personal, am gasit o versiune rapida, care nu trebuie tinuta cu orele la frigider, nici scumpa nu e. Aveti nevoie de maxim 30 de minute si aluatul vostru care se desprinde in foi e gata pentru a fi folosit. Singura diferenta fata de aluatul facut in 3-4 ore este ca acesta nu creste poate atat de inalt, dar asta depinde de cate ori il veti impaturi. Eu fac operatia de doar 2 ori. Pentru kremsnit nici nu e nevoie de un aluat prea inalt.

Iata reteta:
500 gr faina 000 sau 650
200 ml apa
300 gr unt, margarina sau untura
1 ou
15 ml zeama de lamaia proaspata (1 lingura), daca nu aveti lamaie puteti folosi 1 lingura de otet
coaja de lamaie
1 lingurita de sare

Intr-un castron puneti 100 de gr de grasime topita, apa rece, sarea, oul intreg, coaja rasa de lamaie si 400 de gr de faina. Amestecati bine si framantati pana se desprinde de vas. Apoi asezati-l pe blatul de lucru infainat si lasati sa se odihneasca putin. Intre timp amestecati restul de 200 gr grasime cu restul de faina (100 gr). Omogenizati cele doua ingrediente si il tineti la temperatura camerei.

Intindeti aluatul in forma de dreptunghi, nu mai gros de 3-4 mm. Fara a taia pentru a-l desprinde, delimitati foaia in 3 parti. Ungeti doua dintre ele cu 1/2 din grasimea in care ati pus faina si impaturiti. Apoi, foarte usor, intindeti din nou aluatul intr-o foaie dreptunghiulara groasa, ca sa nu distrugeti foitele, si repetati procedeul de impaturire cu restul de grasime cu faina, ca mai sus. Tineti aluatul la rece pentru 30 minute cat preparati crema. ATENTIE! ALUATUL NU TREBUIE SA INGHETE SUB NICI O FORMA. TINETI-L DOAR LA RECE!

Pentru a va da o idee, am gasit pe net un patiser francez care face aceasta operatiune si il postez aici ca sa va fie de folos. El face chiar ultima operatiune, inainte de a da aluatul la rece fara a mai pune grasimea. La prima impaturire, aluatul este doar mult mai subtire, iar grasimea se intinde inainte de fiecare impaturire. Spor la treaba!



10 comentarii: Leave Your Comments

  1. thank you, hope you understood the recipe, if not, let me know it please and i will translate it and i will send it to you :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Ionela si fii binevenita :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunat, oare si gustul e la fel?

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  5. E foarte bun la gust si se face repede. E pentru cine iubeste acest fel de aluat si nu are timp. Sa ne zici tie cum ti-a placut :)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Iulia e foarte bun aluatul asta. Eu l-am folosit si la alte preparate si am fost multumita :)

    RăspundețiȘtergere