Lumea Culinara

Painica fantezie - Panik :d

4

Si iata-ma din nou. Ieri m-a atras ideea de a ma juca cu painea, mai ales pentru zile ca astea cand trebuie sa ma impart in prea multe locuri si joburi si nu am timp sa ma opresc sa mananc, iar muncind simt doar cum foamea ma ameteste. O idee perfecta pentru astfel de zile, dar si pentru "picnic" (sic!), un soi de aliment complex si satios este painica pe care am facut-o azi. Poate va place ideea. Cand o serviti calda sau rece adaugati-i rosii proaspete, sau o salata cu mozzarella, rosii, ruccola, sau ce alta salata va place. E minunata, ieftina si rapida si foarte frumoasa ca aspect.

Asadar, iata reteta:
500 gr faina 650
2 linguri de unt
1 lingura zahar

1 lingurita sare

1 lingurita lapte praf

1 pachetel de drojdie
putin piper alb (dupa gust)
apa calduta cat incape pentru a prepara un aluat potrivit de moale (il puteti framanta direct in masina de facut paine).


Pentru umplutura:
100 gr salam de Sibiu, sau orice alt salam picant

cateva bucati de masline


Tapetati cu hartie de copt o tava dreptunghiulara, ca pentru cozonac. Taiati hartia la colturi, pe oblic, asa cum se vede in colaj. Intindeti foaia de aluat pe masa tapetata cu faina, pe mijloc claditi feliute de salam si masline.
Apoi taiati pe margini aluatul in fasii de 3-4 cm, indoiti capetele aluatului inspre inauntru apoi claditi fasiile de aluat una peste alta, avand grija ca din loc in loc sa ramana la suprafata o maslina. Lasati la dospit pentru 30 de minute, la caldura, sau pana isi dubleaza volumul, apoi ungeti cu un ou batut pe de-asupra si dati la cuptor pana se rumeneste.



La final, veti obtine o painica picanta, exotica, pufoasa si nemaipomenit de consistenta si de gustoasa. Merge de minune sa o serviti la micul dejun, la picnic, sa o luati la pachet in zilele aglomerate, sau pur si simplu sa va amuzati servind-o pe platourile de aperitive.

Pofta buna!

4 comentarii: Leave Your Comments

  1. Grazie per essere passata a trovarmi , hai delle belle ricette molto interesante!

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Grazie Mary...iniziero a tradure anche le ricette in italiano, cosi forse alcune idee potrebbero essere di aiuto (lo spero). :)

    quel blog puo essere trovato qui: http://lagrima.splinder.com/

    Grazie per essere passata e ti aspetto di nuovo. Lo faro anch'io con piacere visto quanto sei brava e quanto bello e il tuo blog :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesanta reteta ta de painica! Am notat! ;)

    RăspundețiȘtergere