Lumea Culinara

Tort Kataif cu fructe - prajitura lui Barba-Cot

2
Bunatatea asta mi-a tot urmarit mintea in ideea de a incerca sa creez ceva nou. Si-a iesit! E fin, e rapid, e bun si e nerecomandat gurmanzilor pentru ca, va spun un secret, daca il descopera nu mai apucati nici macar sa gustati din el!

Si uite-asa joaca in bucatarie capata accente interesante cand esti cu gandul la povesti si personaje de poveste care nu te lasa in pace nici macar in bucatarie. Eu l-am botezat "prajitura lui Barba-Cot" pentru ca prietenilor mei li s-a facut barba de-un cot dorindu-si sa vina mai repede pranzul de duminica si sa vina cu o floare, ceva, doar-doar s-or alege cu o felie! Iar povestea lui Barba-Cot cel pofticios poate v-oi spune-o candva...cand va veti aduna si veti dori s-o cititi intr-o noua carte pentru copii. Pana una-alta, ne suflecam manecile si luam startul la bucatarit!

Nr. portii: 8 felii
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
400 gr fidea "cuib"
400 gr prune
200 gr urda dulce
200 gr smantana
2 oua
200 gr frisca
100 gr zahar
cuisoare, vanilie (esenta sau baton), coaja de lamaie
1 limeta
2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
zeama de lamaie, 
esenta de migdale

Cum se face?

1. intr-o tava de tort aseaza "cuiburile de fidea"; fa un sirop din 5 linguri de zahar si 5 linguri de apa in care adauga mirodenii dupa gust (vanilie, coaja de limeta/lamaie, zeama de lamaie si esenta de migdale); stropeste bine fideaua cu siropul fierbinte sa se inmoaie, presara zahar peste fidea si da tava la cuptor pana se caramelizeaza zaharul si este absorbit siropul;
2. amesteca urda, smantana cu zaharul si mirodeniile (zahar vanilat, coaja de lamaie, 1-2 linguri de zeama de lamaie);  
3. adauga galbenusurile si amesteca-le cu urda cu smantana si mirodenii; 
4. bate frisca usor si adaug-o la urda cu mirodenii si smantana;
5. bate albusurile spuma tare si adauga-le la compozitia de urda; 
6. scoate tava din cuptor si intinde 1/2 din compozitia de urda peste taietei; aseaza peste prunele fara samburi, rupte in jumatati; acopera cu restul de compozitie de urda; pune tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (la foc mic!)

Tips: Lasa tortul la cuptor, la foc mic si ai grija sa nu se "usuce" prea tare compozitia de branza, sa ramana cremoasa; verific-o cu o scobitoare; scobitoarea trebuie sa ramana "umeda" de compozitie altfel crema va avea consistenta unei "branze de vaci slaba".

Pe cat posibil consuma-l imediat ce s-a racit. Daca il lasi pe a doua zi, fideaua va absorbi toata umiditatea din compozitia cu branza si se va inmuia. 

Pofta buna!


2 comentarii: Leave Your Comments

  1. am facut kataif cu ingrediente care se gasesc la noi in nenumarate randuri sperand sa iasa precum reteta originala, nu am incercat cu urda ! tortul e foarte interesant , abia astept sa fac si aceasta varianta

    RăspundețiȘtergere
  2. Musafirii mei tare l-au laudat :) A fost gustos si interesant. Dar si foarte lejer. Cheia e sa nu-l lasi sa stea dupa ce se raceste. Trebuie consumat rapid :)

    RăspundețiȘtergere