Bunatatea asta mi-a tot urmarit mintea in ideea de a incerca sa creez ceva nou. Si-a iesit! E fin, e rapid, e bun si e nerecomandat gurmanzilor pentru ca, va spun un secret, daca il descopera nu mai apucati nici macar sa gustati din el!
Si uite-asa joaca in bucatarie capata accente interesante cand esti cu gandul la povesti si personaje de poveste care nu te lasa in pace nici macar in bucatarie. Eu l-am botezat "prajitura lui Barba-Cot" pentru ca prietenilor mei li s-a facut barba de-un cot dorindu-si sa vina mai repede pranzul de duminica si sa vina cu o floare, ceva, doar-doar s-or alege cu o felie! Iar povestea lui Barba-Cot cel pofticios poate v-oi spune-o candva...cand va veti aduna si veti dori s-o cititi intr-o noua carte pentru copii. Pana una-alta, ne suflecam manecile si luam startul la bucatarit!
Si uite-asa joaca in bucatarie capata accente interesante cand esti cu gandul la povesti si personaje de poveste care nu te lasa in pace nici macar in bucatarie. Eu l-am botezat "prajitura lui Barba-Cot" pentru ca prietenilor mei li s-a facut barba de-un cot dorindu-si sa vina mai repede pranzul de duminica si sa vina cu o floare, ceva, doar-doar s-or alege cu o felie! Iar povestea lui Barba-Cot cel pofticios poate v-oi spune-o candva...cand va veti aduna si veti dori s-o cititi intr-o noua carte pentru copii. Pana una-alta, ne suflecam manecile si luam startul la bucatarit!
Nr. portii: 8 felii
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
400 gr fidea "cuib"
400 gr prune
200 gr urda dulce
200 gr smantana
2 oua
200 gr frisca
100 gr zahar
cuisoare, vanilie (esenta sau baton), coaja de lamaie
1 limeta
2 plicuri de zahar vanilat Bourbon
zeama de lamaie,
esenta de migdale
Cum se face?
1. intr-o tava de tort aseaza "cuiburile de fidea"; fa un sirop din 5 linguri de zahar si 5 linguri de apa in care adauga mirodenii dupa gust (vanilie, coaja de limeta/lamaie, zeama de lamaie si esenta de migdale); stropeste bine fideaua cu siropul fierbinte sa se inmoaie, presara zahar peste fidea si da tava la cuptor pana se caramelizeaza zaharul si este absorbit siropul;
2. amesteca urda, smantana cu zaharul si mirodeniile (zahar vanilat, coaja de lamaie, 1-2 linguri de zeama de lamaie);
3. adauga galbenusurile si amesteca-le cu urda cu smantana si mirodenii;
4. bate frisca usor si adaug-o la urda cu mirodenii si smantana;
5. bate albusurile spuma tare si adauga-le la compozitia de urda;
6. scoate tava din cuptor si intinde 1/2 din compozitia de urda peste taietei; aseaza peste prunele fara samburi, rupte in jumatati; acopera cu restul de compozitie de urda; pune tava la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (la foc mic!)
Tips: Lasa tortul la cuptor, la foc mic si ai grija sa nu se "usuce" prea tare compozitia de branza, sa ramana cremoasa; verific-o cu o scobitoare; scobitoarea trebuie sa ramana "umeda" de compozitie altfel crema va avea consistenta unei "branze de vaci slaba".
Pe cat posibil consuma-l imediat ce s-a racit. Daca il lasi pe a doua zi, fideaua va absorbi toata umiditatea din compozitia cu branza si se va inmuia.
am facut kataif cu ingrediente care se gasesc la noi in nenumarate randuri sperand sa iasa precum reteta originala, nu am incercat cu urda ! tortul e foarte interesant , abia astept sa fac si aceasta varianta
RăspundețiȘtergereMusafirii mei tare l-au laudat :) A fost gustos si interesant. Dar si foarte lejer. Cheia e sa nu-l lasi sa stea dupa ce se raceste. Trebuie consumat rapid :)
RăspundețiȘtergere