Un dulce de bun venit |
Este o urare de bun venit, un semn ca totul este in regula si ca esti primitor de oaspeti. S-a pierdut oarecum acasta traditie, pana si in lumea in care ea s-a impamantenit. Si totusi, la originile descoperirii sale, ananasul asta a fost.
Capitanii de vas din coloniile Noii Anglii strabateau des drumul pe mare spre Insulele Caraibe de unde se intorceau cu navele pline de fructe de ananas. De indata ce ajungeau acasa, arborau pe acoperis, ori la streasina casei un frunct de ananas ca sa dea de stire pana departe ca au ajuns cu bine acasa si ca... asteapta oaspeti cu care sa depene povesti la gura sobei.
Naravul a ramas vreme buna printre americani. Unii au mers pana acolo ca si-au incrustat forma fructului pe tabliile paturilor, nu doar pe usile caselor. In zilele noastre, uneori, acest simbol mai poate fi gasit prin hoteluri. Insa in unele zone din Noua Anglie inca se mai pastreaza credinta ca daca tii un ananas in casa, chemi musafiri, povesti frumoase si voie buna, intocmai ca in acest video cu suflet jamaican. :)
Nr. portii: 12
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
7 linguri de zahar (pentru caramelizat)
4 oua mari
1 conserva de ananas rondele sau 1 ananas proaspat mediu
100 gr alune maruntite
100 gr nuci prajite si maruntite
1 lingura pinoli usor prajiti si maruntiti
1/2 lingurita anason pudra
1 varf de lingurita scortisoara
16 linguri de zahar
8 linguri de ulei
14 linguri de faina
10 linguri de lapte de cocos
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
3-4 linguri de carob sau cacao
200 ml frisca vegetala
Cum se face?
1. Separa galbenusurile de albusuri, adauga alternativ (rand pe rand) cate 2 linguri de zahar, apoi una de ulei, apoi una de lapte amestecand dupa fiecare pana s-au incorporat;
2. adauga alunele, nucile, pinoli, anasonul, scortisoara, zaharul vailat si praful de copt;
3. bate albusurile spuma tare, apoi adaugal-le in compozitia de galbenusuri; amesteca usor ca sa nu se lase albusurile (prin rasturnare), apoi imparte coca in 2 parti aproimativ egale; intr-una din ele adauga cacao;
4. intr-o tava de tort, rotunda pune zaharul si caramelizeaza-l, iar dupa ce s-a caramelizat si s-a racit, pune rondelele de ananas sa acopere tot fundul tavii; toarna apoi blatul cu cacao, iar la final blatul fara cacao; cu o furculita amesteca usor pentru a crea aspectul de marmorat al tortului; pune tortul la copt in cuptorul incins dinainte, pentru aproximativ 25 minute (depinde de cuptorul cu care lucrezi);
5. dupa ce s-a copt, scoate imediat blatul pe platou si lasa-l sa se raceasca la temperatura camerei; intre timp bate frisca si decoreaza dupa placere; este frumos si nedecorat cu frisca, in acest caz are un aspect mai rustic.
0 Comentezi?:
Trimiteți un comentariu