Lumea Culinara

Tort Charlotte cu fructe de padure

1
Tort Charlotte cu fructe de padure
Azi e o zi mai speciala pentru mine. Totusi, tortul pe care vi-l ofer cu drag spre delectare si incercare l-am facut pentru cea mai buna prietena a mea, care in urma cu cateva saptamani a implinit o varsta frumoasa (cu 3 in fata, sic!) :). Racoritor si fin, o combinatie interesanta intre diplomat, cremes si sarlota, tortul acesta este pe cat de imbietor pe atat de placut si bogat.


Fie sa ne bucuram mereu de prietenii adevarate in care sa investim cu adevarat si care sa ne rasplateasca pe masura. Tu cum iti sarbatoresti prietenii?



Tort Charlotte cu fructe de padure

Timp de preparare: 40 min
Timp de asteptare: minim 4 ore la frigider pentru a se intari
Nr. portii: 8
Ingrediente:
250 gr piscoturi Savoiardi
4 oua
1 l lapte
7 linguri de zahar
1 baton de vanilie
4 linguri de amidon
2 pliculete de gelatina
300 ml frisca
coaja si zeama de la 1/2 lamaie
zeama de la 1/2 limeta
300 gr fructe de padure (zmeura si afine)
Pentru decor:
1 portocala rosie de Sicilia sau 1/2 grapefruit rosu
1/2 limeta
Cum se face?
1. Pune jumatate dintre piscoturi pe fundul unei tavi de dimensiuni medii pentru tort si imbiba-le dupa gust cu un lichior fin dupa placere (eu am folosit lichior de fructe de padure); pune feliile de citrice pe marginile tavii, dupa placere (sunt doar pentru decor);
2. pune laptele la incalzit si inainte sa dea in fiert, adauga galbenusurile frecate cu vanilia si zaharul si cu amidonul, apoi adauga coaja si zeama de lamaie si zeama de limeta; amesteca pana cand obtii o crema ca o smantana mai consistenta apoi lasa crema sa rasufle si adauga-i gelatina preparata dupa cum scrie pe plic; 
3. bate albusurile si adauga-le in crema, apoi bate frisca tare si incorporeaz-o in crema amestecand usor;
4. toarna cu grija crema in tava de tort si presara fructele de padure in crema, pe toata suprafata tavii;
5. pune tortul la frigider pentru minim 4 ore ca sa se intareasca crema;
6. scoate marginea tavii si decoreaza tortul dupa placere.

Pofta buna!

Un comentariu: Leave Your Comments

  1. Interesanta reteta, eu prefer mascarpone gelatinei si smantana dulce (30%grasime) . Succes tuturor curajosilor si creatorilor/culegatorilor de retete!
    An Nou cu bucurii!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere