Lumea Culinara

Mamaliga fatzuita cu crema de spanac si carnaciori de bere - Meniu de picnic

0
Mamaliga fatzuita - Meniu de picnic
Calatorind prin Transilvania am ratacit prin bucatarii armanesti, sasesti, unguresti, evreiesti, romanesti, momarlanesti, mocanesti si tot ce va mai puteti voi inchipui a vietui in acest creuzet de neamuri care este Ardealul.

Copil fiind, unul dintre felurile de mancare ce nu-mi treceau pe gat in jos, era si galbenoasa mamaliga. Nici acum nu sunt mare fan, insa povestea asta de mamaligutza fatzuita pe care am descoperit-o in bucataria unei armence m-a cucerit de la prima vedere. Eu i-am ajustat putin gustul si aspectul, insa combinatia face toti banii. 

Acum, prin alegerile vegetariene pe care ma straduiesc sa le fac, elimin doar carnaciorii de bere si ii inlocuiesc cu carnaciori din soia (o sa public si reteta). 

Mamaliga fatzuita cu crema de spanac si carnaciori de bere

Timp de preparare: 40 min.
Portii: 12
Ingrediente:
300 gr malai grisat
800 ml - 1 l apa
1/2 lingurita sare
1-2 linguri de unt
1-2 linguri de smantana sau iaurt gras
Pentru crema de spanac:
500 gr spanac spalat, curatat, gata oparit in apa cu sare
200 gr smantana sau iaurt gras
3-4 catei de usturoi sau 2-3 fire de usturoi proaspat
2 cepe mici tocate fin
1-2 linguri de ulei de floarea-soarelui
2-3 oua
100 ml lapte
1-2 linguri amidon
1 ciorchine de rosii cherry
300 gr carnaciori de bere sau de soia
sare si piper dupa gust, optional rozmarin si putina menta

Cum se face?

1. Prepara mamaliguta in stil clasic: pune la fiert apa cu sare, iar cand clocoteste lasa sa cada malaiul in apa, in ploaie; lasa la fiert si amesteca bine pana cand obtii o mamaliguta nu foarte tare; amesteca repede untul si smantana si lasa la racit.
2. pune spanacul oparit si racit in blender si toaca-l marunt; intr-o cratita sau intr-o tigaie teflonata pune la incins uleiul, adauga usturoiul si ceapa tocata marunt si caleste usor pana devin sticloase; adauga rapid amidonul si la final laptele, smantana batuta sau iaurtul si amesteca pe foc mic pana obtii o compozitie ca o crema potrivit de groasa; adauga spanacul si ia jos de pe foc; condimenteaza dupa gust cu sare, pipe si pentru putin tupeu, adauga-i si niste rozmarin si menta (nu multa!); adauga galbenusurile unul cate unul si la final adauga si albusurile batute spuma;
3. intr-o tava unsa cu ulei, pune toata mamaliga, intinde-o pe toata suprafata tavii si de-asupra pune crema de spanac; lasa la cuptor pentru 15-20 minute; serveste preparatul cald, decorat cu carnaciori de bere prajiti si rosii cherry de-asupra, sau langa o salata verde.

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu