Lumea Culinara

Aripi de primavara - Cum si-a pierdut Kiwi aripile

De mult odata, zeul copacilor se plimba prin padurile lumii. Si vazu ca ceva manca si distrugea copacii, copii lui, iar pasarile cerului sufereau si ele pentru ca nu mai aveau unde sa-si faca cuiburile si nici nu mai aveau unde se odihni dupa lungile lor alatorii inaripate. Pamantul devenise un loc rece, intunecat si umed. Astfel, Tanemahuta, zeul copacilor se duse la fratele lui, zeul Tanhokahoka, zeul pasarilor si ii povesti cele ce vazuse, cerandu-i ajutor in a curma suferinta pamantului si a copacilor. 
- Viermi ai raului imi omoara copii. Cere fiilor tai, pasarile cerului sa coboare pe pamant si sa-i alunge pe acesti viermi, altfel no vor mai fi nici pasari, nici copaci. 
Tanehokahoka chema toate pasarile cerului si le ceru sa mearga sa omoare viermii. Dar bietele pasari se speriara sa moara, nu alta. Atunci ceru celor mai de vaza dintre pasari sa mearga. Insa cinteza se scuza zicand ca ii e frica de intuneric. Gaina salbatica, nu vru sa mearga pentru ca nu voia sa-si murdareasca picioarele cu noroiul pamantului, iar cucul se scuza spunand ca tocmai isi construia cuibul si deci nu e chip sa plece in vreo misiune de salvare a lumii. Si asa, nici una dintre pasarile de vaza nu voi sa dea o mana de ajutor Mamei Terra.
Se facu o tacere sora cu moartea. Dupa o vreme, timid inainta o pasare modesta, ce nu se arata vreodata printre suratele ei, atat de timida era.
- O sa ma duc eu, spuse pasarea Kiwi. Toti o privira uimiti. Nimeni nu se gandise ca in aceasta pasare tacuta se ascundea o inima atat de curajoasa.
- Dar sti cat te va costa aceasta aventura, nu?, spuse zeul pasarilor.
Micuta Kiwi stia. Ca sa-i infranga pe viermii raului trebuia sa nu mai zboare vreodata, sa accepte sa i se ingroase gatul, sa i se intareasca picioarele si sa-si piarda culorile frumoase ale penelor lungi si bogate. Pasarea isi lua un adio tacut de la aripile sale si pleca in lume sa biruie viermii raului. Si ii birui.
Si cand toate lucrurile se intoarsera din nou ca mai inainte, Tanehokahoka hotara ca gaina salbatica sa devina gaina de mlastina si sa nu mai iasa din noroi vreodata, ca cinteza sa nu mai cante decat ascunsa in ierburi, iar cucul sa-si tot construiasca cuibul dar sa nu-l termine vreodata si alte pasari sa-i creasca puii, sa nu se bucure vreodata de copii lui. 
Apoi, decise ca brava Kiwi sa devina una dintre cele mai iubite si cunoscute pasari ale lumii. (poveste scrisa de Lacrima A., inspirata dintr-o legenda maori - Noua Zeelanda)

 Noua Zeelanda este una dintre tarile cele mai frumoase ale planetei si care are una dintre cele mai vechi culturi umane ale acestei lumi: cultura maori. In aceasta tara a fost filmata si trilogia  "Stapanul inelelor" si tot aici se afla unul dintre orasele cu un nume foarte original. In limba maori, Auckland este numit "orasul celor 1000 de indragosititi". Muntii, vulcanii activi, plajele nemaipomenite si lacurile de o frumusete incredibila fac din Noua Zeelanda una dintre tarile cele mai frumoase si mai prospere, care o data ce ai vazut-o te-a imbogatit... Cu conditia sa stii sa asculti si povestile...maori.



Aripi de primavara - Kiwi


Ingrediente:
Pentru blat:
4 oua
8 linguri de zahar
5 linguri de apa rece
4 linguri de cacao
4 linguri de faina
1 plic de zahar vanilat
1 praf de copt
un praf de sare

Pentru crema:
600 ml frisca
2 oua
150 gr zahar
20 gr amidon
600 ml lapte
150 gr fulgi de cocos

- 200 ml liqueur de cocos sau de kiwi
- 500 gr fructe kiwi
- 2 portocale

Cum se face?
1. Blatul: bate spuma tare albusurile apoi adauga pe rand zaharul si apa, succesiv; cand ai terminat, adauga galbenusurile, zaharul vanilat, praful de copt si amesteca putin; adauga apoi praful da cacao si faina, amesteca si pune la copt in cuptorul incins dinainte; lasa la copt pentru aprox. 30 minute;
2. Crema: amesteca galbenusurile cu amidonul, zaharul, fulgii de cocos si adauga laptele; lasa la fiert pana obtii o crema consistenta pe care o lasi la racit pana ajunge la temperatura camerei; apoi adaugi albusurile batute spuma si ulterior adaugi aceasta compozitie in frisca batuta; 
3. insiropeaza blatul cu lichiorul apoi pune un rand de felii de kiwi, un strat de crema, din nou un strat de felii de kiwi si termini cu crema; lasi la frigider pana se intareste crema apoi decorezi cu felii de kiwi si de portocale. 

Pofta buna!