Lumea Culinara

Prajitura cu urda dulce si stafide ca la mama



Mama mea e convinsa ca nu poate trece saptamana fara sa "mestereasca" cateva dulciuri, pe langa ce "combin" eu. Nu face prajituri cu crema, nici prea complicate (zice ea), dar face acele prajituri traditionale transilvane care ma leaga de copilarie. Si de la ea citire, iata o reteta de prajitura ardeleneasca cu urda, ca tot e vremea mulsului oilor si deci e vremea produselor de stana proaspete.
Timp de preparare: 15 min.
Timp de coacere: 20 min.
Cantitate rezultata: 30 bucati


Ingrediente aluat:

500 gr. faina 000 sau 650
2 galbenusuri
5 linguri de zahar
1 cub de drojdie
300 gr unt sau margarina
lapte caldut cat cuprinde pentru a obtine o coca potrivit de moale

Amestecati drojdia cu 2 linguri de zahar si putin lapte caldut si adaugati-o in faina. Adaugati galbenusurile si margarina topita si racita si amestecati, adaugand lapte caldut pana cand obtineti o coca potrivit de moale. Framantati pana cand coca se desprinde de mana si de vas.

Umplutura:
1 kg urda dulce (ricotta)
2 albusuri
5 linguri de zahar
300 gr stafide
o lingurita de coaja de lamaie
2 linguri de frisca dulce

Bateti albusurile spuma cu zaharul adaugati la final coaja de lamaie si stafidele si frisca dulce nebatuta.

Impartiti aluatul in doua si intindeti o foaie de aluta in tava tapetata cu hartie de copt. Peste foaie asezati umplutura de urda si la final cealalta foaie de aluat pe care o intepati din loc in loc cu furculita. Dati la cuptorul incins in prealabil si lasati 20-30 de minute, in functie de cuptor. Cand scoateti prajitura pudrati-o abundent cu zahar pudra vanilat, cum gasiti la Dr. Oetker.


Pofta buna. :)

Savoarea inedita a duminicilor marocane

Mmm, azi am hoinarit (vedeti si voi pe unde in imaginile de mai sus). Am ajuns nici mai mult nici mai putin decat taman la Buru, in Apuseni la cativa kilometri distanta de Turda, via Mihai Viteazu. Au la Buru niste mici, o minunatie! Nici prea prajiti ori afumati, nici nefacuti pe dinauntru, ci numai buni. N-am reusit insa sa aflu cine e producatorul acelui semipreparat. Oricum pentru 10 mici, o cafea si o inghetata am platit doar 30 de lei, adica undeva la 8 euro.

Stand la masa si savurandu-i alaturi de o cafea buna-foc, m-am gandit ca painea de Turda, si asa cu gust aparte, facuta dupa o reteta traditionala, nu merge tocmai bine cu micii. Parca ar fi mers mai bine o painica marocana de duminica. Langa micii prajiti, savoarea ei un pic aspra, de culoarea aurului ar fi fost un joc de culoare si gust si ar fi cerut mai iute o bere buna, sau, daca nu consumati alcool ca si mine, ar merge si mai bine alaturi de o socata spumanta. Pentru moment va dau reteta de painica marocana, la care de asta-data eu n-am rezistat si m-am jucat, adaugandu-i ou, seminte de susan si mac chiar in coca si nu pe deasupra. Gustul face tot efortul!
timp de realizare: 15 min,
timp de coacere:
1,52 h
(in functie de tipul de masina
de facut painea sau de cuptor),
cantitate obtinuta:
1,2 kg

Ingrediente:
250 ml lapte caldut
250 ml apa calduta
1 ou intreg
600 gr faina 000
80 gr de unt
1 lingurita de sare
1 lingurita de zahar
1 cub de drojdie proaspata
4 linguri faina de malai
3 linguri de seminte de mac
3 linguri seminte de susan

In masina de paine puneti toate ingredientele umede, adica laptele si apa. Adaugati faina, sarea, zaharul, faina de malai si semintele apoi puneti drojdia si setati masina pe programul rapid (la mine e programul cu nr. 4)

Daca nu aveti masina de facut paine amestecati drojdia cu 2-3 linguri de zahar si putina apa calduta si lasati la dospit acoperit, la loc cald. Intre timp, combinati toate ingredientele uscate si untul topit dar racit si oul intreg. Adaugati maiaua si apoi laptele si apa calduta pana cand obtineti un aluat potrivit de tare. Framantati pana ce aluatul se desprinde de mana si de vas. Formati painea cum doriti, puneti-o in tava unsa cu untura sau margarina solida, sau tapetata cu hartie de copt si lasati la dospit la loc cald pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp incingeti cuptorul. Coaceti la foc mic pana cand coaja devine roscat-aurie.

Recomandari: painica asta merge de minune langa fritpura din carne de miel, vita sau porc si un vin rosu bogat in aroma. Poate fi servita foarte bine langa humus sau fasole frecata si o salata verde.