Lumea Culinara

Baton raw vegan "Pranz energetic"

0

Experiente si experiente - asa as putea defini ultimul an din viata mea. Cel putin ultimul an. Un an in care m-am indepartat cumva de bucataria traditioanla sau de creatiile si joaca cu ingredientele cunoscute, asa cum le stim cu toate si am experimentat bucate noi, moduri noi de a le prepara, ingrediente noi. Ca urmare a acestor experimente m-am pomenit cu multe kilograme in minus, cu o energie debordanta, cu o lume nou-descoperita si cu foarte multe provocari. 

Toate aceste schimbari m-au tinut departe de blog. Inca pendulez daca sa scriu sau nu despre experienta asta, sa raman la a publica retete "traditionale", -incotro? Cu toate astea, poate ca experienta mea de trecere, postata pas cu pas aici va fi de folos si altora dintre voi care ar dori sa faca schimbari, sau pur si simplu vor sa incerce ceva nou. De aceea nu vreau sa ridic osanale nici unui stil de viata. Cred ca fiecare om are dreptul la cautarile sale, la descoperirile sale, la alegerile sale. Va arat doar ce am descoperit eu, ce incerc, ce imi place, ce mi-a folosit. Sper doar sa fie la fel si pentru voi. 

Traiesc intr-o lume in care sunt un caz mai degraba izolat. Cei din jurul meu inca privesc incruntat alegerile mele culinare. Vad rezultatele, dar tot nu inteleg. Nici eu nu pot spune ca inteleg pe deplin. In aceste conditii, pentru majoritatea pofticioasa si traditionala din jurul meu, voi gati in continuare ... clasic, la orice eveniment care ne aduna impreuna. Pentru mine, voi experimenta vegan, raw vegan, vegetarian... Pot sa va spun un secret? As incerca si stilul lunarian daca ar exista vreunul astfel de stil! In acest context, pe acest blog veti gasi si retete create si gatite ca si pana acum, dar si vegetariene, ovo-lacto vegetariene, vegane/raw vegane. Toate in limita timpului de a le fotografia si posta. 

Reteta pe care v-o ofer astazi s-a nascut din disperarea de a nu mai manca orice fel de mancare pe apucate, in oras. Zilele mele de luni sunt agitate, nebune, fugarite. Cel putin in ultimele luni. Pranzul cu care ma obisnuisem, tihnit, la munca, nu mai poate fi luat nici la ora stabilita, dar nici in vreun local. Stiti voi vreun local care iti permite sa-ti mananci propria mancare in locul ofertei lor? Eu nu. Iar shaormeriile si alte asemenea "oferte" mi-au daramat munca din ultimul an in ceea ce priveste tot ce dobandisem in sanatate, greutate in minus, energie. In disperare de cauza am inceput sa caut solutii si am invatat de la altii cam ce-ar putea fi. Din ideile lor, mi-am creat propria reteta. A iesit o minunatie de baton super-gustos. Si cred si foarte nutritiv si furnizor de energie "la pachet".

Baton raw vegan "Pranz energetic"


 Timp de preparare: 30 minute
Nr. portii: 7 pana la 10 batoane
Ingrediente:

1 para
1 mar
1 banana
1 kiwi
50 gr smochine uscate
50 gr curmale fara samburi
50 gr merisoare uscate
50 gr stafide
50 gr ananas confiat
50 gr caise uscate
100 gr fulgi de cocos
1 lingura miere poliflora
150 gr fulgi de ovaz
1 lingura tarate de physillum
1 lingura tarate de ovaz
1 lingura seminte de chia
1 lingura seminte de canepa raw
50 gr migdale crude
80 gr alune crude
80 gr seminte de floarea-soarelui crude
50 gr seminte de dovleac crude
50 gr seminte de caju crude
½ lingurita din : pudra de mesquite, horny goat, grau, kelp, seminte de in

Cum se face?

1. fructele proaspete se pun in blender (fara coji si fara samburi; eu am pastrat coaja la mar si la para) si se dau prin blender pana obtii un amestec de consistenta unui pireu;
2. adaugi prunele uscate, smochinele si curmalele, dar si semintele, fulgii de ovaz si taratele si amesteci cu blenderul pana obtii un "aluat" mai moale;
3. scoti compozitia din blender, o pui intr-un vas mai mare de plastic (nu folosi metal), adaugi mierea, vanilia, fructele confiate taiate cat de mare sau de mici doresti, ingredientele pudra si amesteci cu mana. Daca e prea moale compozitia mai adauga fie tarate fie fulgi de ovaz. Eu am pus fulgi pentru a fi mai crocant batonul.
4. pe o folie pentru alimente asezi seminte (migdale, cocos, fulgi) apoi compozitia modelata cu mana umezita usor si legi la capete; preseaza batonul daca nu doresti sa fie rotund. O versiune mai rapida este sa pui hartie de copt pe fundul unei tavi, semite peste hartie, sa presezi compozitia in tava, sa o decorezi cu seminte si sa dai batoanele sau tava la frigider pentru 3 pana la 6 ore, sau peste noapte.

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu