Cu bun gust fie si de...sfarsitul lumii |
La runda II, aceeasi muschetari veseli i-au chelit doar capacul si asa l-am salvat tortul cat sa-i adaug toate farafastacurile care sa-l faca...tort in deplinatatea cuvantului.
Pentru cine doreste o prajitura rapida la cafea sau ceai va recomand sa faceti doar blatul. E superba fie si asa!
Pentru cine doreste o prajitura pentru masa de duminica, va doresc din suflet sa-l incercati cu crema de riccotta fina si toate celalte bunatati.
Tort Fantezie Mayasa
Nr. de portii: 12
Timp de preparare: aprox. 40 min
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat
|
Ingrediente pentru crema
|
Ingrediente pentru crunch
|
2 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
12 linguri de lapte
4 linguri cicoare instant
tare (se paote folosi si espresso tare)
1 lingura lichior de
fructe de padure
12 linguri de faina de
malai grisata
8 linguri de faina alba
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
|
250 gr branza riccotta
(gasiti Granarolo in hypermarketuri)
150 ml frisca
1-2 linguri de zeama de limeta sau lamaie
1 lingurita esenta de rom
1 plic zahar vanilat
|
200 gr alune crude
5 linguri de zahar
30 gr unt gras, sau
margarina pentru prajituri
|
Cum se face?
Blatul:
1. Freci galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o pasta fina;
2. adaugi succesiv cate 2 linguri de ulei, urmate de 2 linguri de lapte si freci dupa fiecare pana la deplina incorporare; cand ai epuizat uleiul procedezi in continuare la fel adaugand cicoarea sau cafeaua si la final, lingura de lichior de fructe;
3. adaugi faina de malai si faina alba, zaharul vanilat si praful de copt si amesteci usor; la final adaugi albusurile batute spuma si amesteci foarte usor, doar prin rasturnare apoi torni compozitia intr-o tava de tort de marime mijlocie si dai la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (cuptorul sa fie incins dinainte; timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, insa poti verifica sa fie coapta cu o scobitoare; daca scoti scobitoarea din prajitura fara sa se fi lipit aluat de ea, atunci este gata); lasi prajitura la racit la temperatura camerei;
Crema:
4. bate frisca si adauga branza riccotta; omogenizeaza-le bine; adauga aromele si amesteca bine; dupa ce s-a racit blatul pune crema peste blat;
Crunch-ul de alune si caramel
5. pune alunele intregi peste crema;
6. intr-o craticioara mica pune 5 linguri de zahar la caramelizat; cand s-a caramelizat zaharul si capata o culoare frumoasa aurie, adauga rapid untul sau margarina si amesteca rapid, luand de pe foc craticioara; dupa ce s-a racorit putin, toarna peste tort, dupa imaginatie; da tortul la rece pentru cel putin 1 ora.
iti merge foarte aiurea blogul - am dat clik pe torturi si e o problema cu citirea retetelor tale -
RăspundețiȘtergereImi pare tare rau ca in continuare nu merge. Nu prea sti ce sa mai fac cu el. Singura am facut tot ce-am stiut. La mine merge bine... Ce anume e aiurea?
RăspundețiȘtergeredraga mea, in ziua respectiva voiam sa parcurg sectiunea de torturi - preferatele mele - si incercand sa ma deplasez cu cursorul nu ajungeam la reteta dorita deoarece imaginea ramanea blocata cu totul sau se misca putin, asaaa un milimetru :))) spre necazul meu caci trebuia sa astept secunde bune sa ajung unde doream, la titlu sau la alta reteta, in fine, nu vreau sa te necajesc si scuze pentru termenul aiurea de data trecuta - ai niste torturi deosebite, iti doresc sarbatori fericite si paote la anul schimbi si muti si tu retetele tale pe alt blog culinar, desigur asta o decizi tu - multumesc - aurelia
RăspundețiȘtergereMultumesc Aurelia :) Sper sa prind putin timp liber de sarbatori si sa reusesc sa rezolv problema. Abia ce l-am setat asa si nu mai vrea sa mearga, iar eu nu sunt un IT-st. Sper sa reusesc.
RăspundețiȘtergereTe apreciez Aurelia. Sa avem sarbatori cu lumina, pace si bucurii :)