Lumea Culinara

Tort Buburuza pentru piticoti

0
Tort Buburuza pentru piticotii buburuzi 
M-am apucat de gandit, razgandit, refacut si cocalit sa fac rost de-o felie de dulce pentru ziua de nastere a unui pitic pripasit in familia unor prieteni si pentru concursul Qbebe - Retete pentru Paste care promoveaza o carte buna de citit, a medicului nutritionist Mihaela Bilic - "Sanatatea are gust".

Se pare ca primavara vine cu avant de creativitate si de competitie prin bucataria mea, dar sper ca reteta sa va fie de folos si voua, celor care va mai intrebati: "Oare ce mai gatesc azi/pentru ziua copilului..." etc.

Provocarea era sa concepi o reteta pe baza de lactate, fructe, legume. Eu le-am combinat pe primele doua si sa vedeti ce-a iesit!

Atentie doar la cateva elemente si in rest totul va merge... snur!

Tort Buburuza pentru piticoti

Timp de preparare: 40 minute
Timp de asteptare: aprox 30 minute
Portii: aprox. 12 felii

Ingrediente:
Pentru blat -
500 gr biscuiti din fulgi de ovaz
200 gr ciocolata 75% cacao
3-4 linguri de zahar
100 ml lapte
100 gr nuci sau alune taiate in bucati mari
1 plic zahar vanilat sau 1 lingurita de esenta de rom

Pentru crema -
250 ml frisca vegetala lichida
200 gr branza de vaci (cu mai multe proteine, 
chiar daca are un pic mai multe grasimi)
2-3 linguri de zahar
2 banane
1 plic de gelatina alimentara
pulpa de la 2 mere coapte, zdrobita piure
zeama de la 2 lamai
4-5 linguri  de zahar pudra
zahar vanilat
putin suc de sfecla rosie pentru decor

Cum se face?
1. Pune 100 gr ciocolata cu zaharul si cu laptele pe bain marie si lasa-le sa se topeasca si sa se ingroase putin, apoi adauga biscuitit sfaramati si nucile sau alunele; poti adauga putina esenta de rom, sau zahar vanilat daca doresti un gust mai aromat;
2. zdrobeste bine branza de vaci, adauga bananele si piureul de mere coapte si amesteca bine pana devin o crema fina; intre timp bate frisca pana devine o spuma tare, apoi adaug-o in compozitia de branza de vaci;  adauga si sucul de la o lamaie si nu amesteca foarte puternic;
3. dizolva gelatina in apa rece (conform cu indicatiile de pe plic) si topeste-o pe aburi, apoi adaug-o la compozitia de frisca amestecata cu cea de branza de vaci si fructe si cu zeama de lamaie;
4. imparte coca de biscuiti in 2 parti aproximativ egale; intr-o forma de tort in care ai pus hartie de copt, cladesti un blat din biscuiti si il tasezi bine; torni crema peste si dai la rece pentru aproximativ 3 ore cat sa intareasca crema, apoi scoti cercul si tortul din forma si il asezi pe platou;
5. pastreaza din cealalta parte de blat de biscuiti ramasa cam 1/3 apoi modeleaza ce ramane intr-o forma rotunda pe care o asezi pe o parte a tortului si modelezi astfel capul buburuzei;
6. topeste ciocolata ramasa pe bain marie cu o lingura de ulei, sau una de unt si acopera capul buburuzei; pastreaza putina ciocolata topita si modeleaza din restul de blat de biscuiti mici bombonele pe care le tavalesti prin ciocolata - acestea vor forma ochii si petele de pe "spatele" buburuzei;
7. amesteca zaharul pudra cu sucul de lamaie ramas si adauga putin suc de sfecla rosie pana obtii rosul dorit si intinde pasta peste tort, apoi aseaza bombonelele pe care le-ai facut din blatul de biscuiti tavalit prin ciocolata. 

Mici secrete:
- pasta de zahar trebuie sa fie lichida, albicioasa, dar totusi consistenta ca o glazura;
- atentie la cantitatea de suc de sfecla rosie! - chiar daca e un colorant natural, schimba gustul alimentelor cu care intra in contact si s-ar putea simti neplacut in tort daca pui prea mult;

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu