Mai deunazi citeam putin povestea retetei de "varza a la Cluj" si ma amuzam cum un gurmand bucataros maghiar, cu cateva secole in urma, nota in al sau prim volum asupra bucatariei transilvane si reteta acestei verze de Cluj. Si cum, spunea el, toti pentru a ne da putin avant si a ne imboldi clientii suntem tentati sa dam nume mult mai pompoase preparatelor noastre, si mai indepartate, pare-se si "varza a la Cluj" pe care o gustase departe in vechiul imperiu austro-ungar, - aceasta reteta, spuneam, n-ar fi atat de originala si nici nascuta de clujenii cei fatzoshi si nealcoshi, ci mai degraba pare a fi o inventie austriaca, ce se dorea exotica prin hanurile ori carciumile imperiului. O fi, n-o fi, nici nu mai conteaza. Cert este, ca pana una-alta, tot pe la Cluj gasiti cele mai bune varzarii, placinte cu varza, varza a la Cluj, varza "in capot" si taietei cu varza (au! am zis-o!). Si cum romanii ardeleni tot spre latinitate trag fac "laste cu varza a la Cluj" si sunt o minunatie de bunatate.
Laste cu varza a la Cluj
Timp de preparare: aprox 40 min
Portii: 6
Ingrediente:
1 punga de taietei lati cu ou (sau fara in perioada de post)
1 capatana mica de varza dulce (poate fi si murata dar desarata)
2 morcovi
1 ardei
2 cepe
2-3 catei de usturoi
200 ml smantana lichida
3-4 rosii proaspete sau 100 ml pasta de rosii
100 de gr unt (50 gr pentru calit, 50 gr pentru uns cratita)
500 gr carne tocata de pui, vita, sau in amestec: porc si vita
sare, piper, marar, putin tarhon si o mana de patrunjel proaspat, tocat, putina vegeta
Cum se face?
1. Fierbe taieteii dupa indicatiile de pe pachet, insa fierbe-i putin mai tare decat al dente (ardelenilor le plac bunatatile care se topesc in gura), apoi strecoara-i si clateste-i cu apa rece; lasa-i la o parte;
2. intre timp, taie varza fideluta si caleste-o in 50 gr unt cu 50 ml apa (completeaza cu putin ulei daca il absoarbe mai iute); dupa ce devine sticloasa adauga-i condimentele (mai putin cele verzi) si ma caleste-o putin sa scada;
3. carnea tocata cu morcovii curatati si razuiti si cu ardeii si ceapa taiate cubulete marunt, rosiile le calesti in putin ulei si cu condimente adaugate dupa gust (sare, piper, vegeta); si las-o la o parte sa se raceasca putin;
4. intr-o cratita teflonata, sau simpla dar unsa cu unt, cladeste un strat de varza, unul de carne tocata, unul de taietei pana termini ingredientele; ultimul strat trebuie sa fie varza; presara cu marar, cimbru, tarhon;
5. bate 200 ml de smantana lichida cu cateii de usturoi zdrobit si pune peste ultimul strat de varza;
6. da totul la cuptor pentru aproximativ 30 minute, sa scada bine.
Mici secrete:
- serveste cu ardei iute si cu rosii proaspete;
- daca pui pasta de rosii, o poti adauga si inainte sa dai cratita la cuptor; amesteci pasta de rosii cu smantana lichida si cu usturoiul zdrobit.
0 Comentezi?:
Trimiteți un comentariu