Cenci "ciufulit"cu crema pufoasa de Mascarpone |
Cu aceste ganduri am acceptat provocarea Electrolux. Cand am vazut-o pentru intaia oara pe ASR Principesa Margareta la lansarea cartii domniei sale in Cluj, intr-un fel aparte toate imaginile mele despre printese s-au adunat, s-au contopit intr-un concept care mai intai de toate se exprima prin atitudine si prezenta. M-am reintors la povestile copilariei dupa ce am intalnit-o, iar intelegerea lor s-a schimbat radical. Au crescut si povestile mari...
Cenci "ciufulit"cu crema pufoasa de Mascarpone
Reteta originala de la care a trebuit sa pornesc o puteti citi aici |
Timp de preparare: aprox. 45 min
Nr. portii: 8 felii
Grad de dificultate: usor spre mediu
Ingrediente:
Pentru blat:
400 gr faina alba
50-70 unt
1 lingura de otet sau zeama de lamaie
1 praf de sare
1 ou
apa rece
Pentru crema:
1 ou
4 linguri de zahar pudra
120 ml lichior-crema de whisky
400 ml frisca
250 gr mascarpone
5 linguri de marmelata de caise
100 gr merisoare
50 gr alune de padure usor prajite in cuptor
50 gr ciocolata neagra (minim 55% cacao)
Cum se face?
1. Amesteca untul moale cu 100 gr faina si lasa la rece sa se intareasca la rece; imparte in trei parti;
2. Amesteca cele 300 gr faina, cu sarea, adauga oul si apa rece cat cuprinde pentru a obtine un aluat potrivit de tare;
3. intinde aluatul in foaie subtire (1/2 cm maxim) si intinde o parte din amestecul cu margarina si faina pe 2 parti din aluat; partea neunsa adu-o spre mijloc si acopera cu partea laterala unsa; intinde aluatul si impacheteaza-l la fel inca de 2 ori, apoi lasa-l la rece minim 30 minute;
4. Pentru crema, amesteca oul cu zaharul pudra pana obtii o crema alba si pufoasa; adauga lichiorul-crema de whisky si apoi adauga si crema mascarpone;
5. bate frisca in spuma tare (sa nu cada de pe tel), si adauga jumatate din frisca in crema de ou cu lichior si mascarpone si amesteca bine; lasa crema la rece pentru a se intari;
6. scoate aluatul frantuzesc de la rece si intinde-l usor (nu-l presa, si nu-l intinde prea tare pentru ca nu va mai creste in foi la copt); bate oul bine;
7. taie foaia de aluat in jurul formei de tort (eu am folosit una de 24 cm in diametru), pune foaia de aluat in tava;
8. taie fasii de aprox. 3 cm latime din aluat; unge foaia din tava cu ou si pune fasiile de aluat taiate pe margine; aseaza-le usor cu mana, fara a le presa marginile pentru a creste frumos la copt; pune minim 2 randuri de fasii una peste alta, lipite cu ou batut; unge de-asupra cu restul de ou batut si pune la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru aprox 30 min (in functie de cuptor);
9. dupa ce s-a copt si s-a racit aluatul, pune-l pe o platou si unge partea din interior cu marmelada de caise, presara merisoare uscate (dar inmuiate in putin lichior de whisky), umple cu crema de mascarpone; de-asupra pune cu lingura frisca batuta si decoreaza cu merisoare, alune si ciocolata rasa.
Pofta buna si succes tuturor celorlalti concurenti!
Frumoasa prezentare!Gustul pot numai sa-l banuiesc.
RăspundețiȘtergereMultumesc din suflet Carmen :) Gustul a fost o minune... pufos si pacatos de imbietor... s-a terminat inainte sa apuc sa mai iau o felie :)
RăspundețiȘtergereBravo,arata foarte apetisant!
RăspundețiȘtergeresi eu am participat la concurs.fiind curioasa din fire,am solicitat celor de la Electrolux lista tuturor participantilor.astfel am ajuns pe pagina ta!
daca doresti ti-o pot comunica si tie.
numai bine,
angela
mygarden17.blogspot.com
http://www.facebook.com/AtelierulDeRetete
Multumesc din suflet Angela:) ma bucur sa te cunosc si sa te citesc. Sper sa te pot gasi sin Facebook :) motorul lor de cautare nu mi te arata :) ai fost mai pe faza decat am fost eu. ma intrebam ce se mai aude cu concursul asta, dar nu m-am indreptat spre Electrolux :) te pup si sa ne recitim curand si cu bine :)
RăspundețiȘtergere