Lumea Culinara

Salata fructata de cus-cus cu citrice

8
Salata fructata de cus-cus cu citrice
Am acceptat cu drag provocarea Mitinitei din prima zi de munca a anului. Am ales una dintre retetele pe care le-am oferit musafirilor mei la cina dintre ani si m-am inscris la "Dulce Romanie - provocarea lunii ianuarie 2012" pe care o gasiti aici. Va recomand cu drag sa participati si voi. E o coumunitate calda si placuta, cu oameni deschisi si prietenosi.

Revenind la reteta. In acest an, bazandu-ma pe experienta anilor trecuti am intocmit mult mai atent meniurile astfel incat, cina dintre ani sa nu fie una prea consistenta si sa nu le dea dureri de cap ori de ficat oamenilor.

La fel,  primul pranz din 2012, si el marcat de prezenta prietenilor si a familiei la masa, l-am gandit ca o celebrare mai degraba a papilelor gustative decat a satietatii, cu un meniu echilibrat, in care gusturile sa fie surprinse la fiecare imbucatura.

Am obtinut oameni fericiti, daca e sa ma iau dupa reactiile lor din timpul meselor si dupa, cand se minunau ca nu se simt incarcati desi au mancat copios si consistent, iar eu am mai invatat ceva, experimentand :).

Salata fructata de cus-cus cu citrice

Timp de preparare: aproximativ 45 min
Portii: 8 portii mari

Ingrediente:
300 gr cus-cus/bulgur fin 
3 portocale potrivite ca marime
1 lamaie
1 grapefruit mai mare
1 rodie mai mare
300 gr piept de pui dezosat si fara pielita
sare, piper, ulei din samburi de struguri


Cum se face?
1.  Taie din pieptul de pui fileuri, pe care le bati usor cu un ciocan special de bucatarie; sareaza si pipereaza fileurile de piept de pui si prajeste-le pe grill, apoi lasa-le la racit;
2. alege un cus-cus fin, facut din grau si nu din aluat de taietei; il poti gasi pe rafturile hypermarket-urilor la preturi bune; pregateste un platou sau o cratita intinsa si un ibric, la fel si o salatiera;
3. pune la fiert in ibric 100 ml apa, sucul stors de la o jumatate de portocala, sucul stors de la o jumatate de lamaie, putina sare; cand amestecul clocoteste, ia-l de pe foc si varsa-l in platou, sau in cratita pregatita dinainte, in care ai pus o lingura de ulei din samburi de struguri; adauga 150 gr cus-cus-ul in ploaie (trebuie ca apa si cus-cus-ul sa fie in proportie de 1:1); acopera recipientul si lasa-l sa stea 5 minute; dupa 5 minute afaneaza cus-cus-ul cu o furculita, usor, sa nu-l terciuesti; goleste cus-cus-ul in salatiera si repeta procedura pentru cantitatea ramasa;
4. decojeste grapefruitul, restul de portocale, taie-le in cuburi potrivit de mari; scoate semintele de rodie si pastreaza sucul;
5. taie pieptul de pui prajit pe grill si racit in fasii lungi si subtiri si amesteca-le cu fructele si cu cus-cus-ul oparit; mai adauga sare daca e cazul si sucul de rodii; amesteca usor cu o furculita pana se combina armonios ingredientele si lasa la rece, acoperit, pentru minim 30 de minute sa se intrepatrunda gusturile.

Mici secrete: Daca rodia are prea multe seminte, pastreaza-le intr-o cana/pahar si adu-le la masa in momentul servirii, ca mesenii sa-si poata completa salata dupa cum simt.

Pofta buna!

8 comentarii: Leave Your Comments

  1. Imi place mult ca e diferita fata de alte retete de couscous,e mai consistenta si contine rodii,un mare plus. Multumesc ca ai dat curs invitatiei si te astept la parada.

    RăspundețiȘtergere
  2. A fost una dintre favoritele meniului de Revelion. Si desi e consistenta, nu-ti incarca stomacul si lasa loc si altor bunatati :) Multumesc de invitatie si ma bucur mult sa fiu printre voi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. interesanta combinatia.nu am azut ceva asemanator pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  4. e un aperitiv usor, placut, inedit :) ma straduiesc sa public doar retele de acest fel, din combinatiile pe care le fac :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place combinatia de pui cu fructe, (si imi place ca stii ce-i un cus-cus bun - eu nu stiam cand am gatit prima oara cus-cus, si a trebuit sa treaca ani pana sa ma incumet din nou, ca norocul ca dadusem intre timp peste cel "adevarat"...) - de tinut minte si de incercat reteta ta :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine ai venit Liana si multumesc pentru aprecieri :) E chiar o salata gustoasa si usoara. Te imbratisez cu drag :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Bun venit Lavi. Multumesc de apreciere si de comentariu. Te imbratisez dulce :)

    RăspundețiȘtergere