Placinta cu branza dulce si mirodenii ca in Tordatur |
Dulce de inspiratie germana cu parfum de mixtura etnica, placinta asta e un bun al tuturor transilvanenilor. O regasesti mai pe toate mesele, prin toate casele cu sterguri in tinde si cu desagi tesuti intinsi la uscat sub nuci batrani, cu flori colorate brodate pe ii si pe catrinte. Am regasit-o in Bihor, in Banat, in Salaj, in Cluj, in Mures, in Alba ori in Sibiu, in Bucovina chiar si mai ales in Maramures. Am regasit-o pe mesele macedonenilor din Ardeal, chiar prin casele lipovenilor si m-am pomenit cu ea, insotindu-ma si prin bucatariile armenilor, putini cati au ramas in zona Clujului.
O bucata din nordul Transilvaniei, Maramures (foto: http://kaotic.ro) |
Eu am reteta asta de la mama, iar ea o are de la "nanele" din satele din preajma Dejului. Am imbunatatit-o cu aromele pe care bunicile din zona Tirolului le aseaza in branzica si cu stilul maghiar de a da "pufosenie" aluatului. E o reteta fara loc precis si fara varsta, e rupta din "Mica Europa" care e Transilvania.
Placinta cu branza dulce si mirodenii
Pentru aluatul de cozonac: 1 kg de faina 550 sau 000 3 oua intregi 1 lingurita sare 100 gr zahar coaja de la o lamaie si o portocala razuite 100 gr drojdie 3 linguri de zahar 3 linguri de faina (suplimentar fata de kg de mai sus) 2 linguri untura de porc sau 4 linguri margarina 2 linguri de otet (preferabil de mere) | Pentru umplutura: 200 gr stafide inmuiate in 100 ml de rom 100 gr nuci taiate marunt 100 gr migdale taiate marunt 2 oua 600 gr branza dulce de vaca 200 gr zahar zeama de la 1 portocala coaja rasa de la 2 limette 1 varf de cutit de nucsoara 3-4 cuisoare zdrobite |
Cum se face?
Umplutura:
1. amesteci branza de vaca cu toate mirodeniile si zaharul, iar la final adaugi galbenusurile de la cele 2 oua;
2. bati spuma albusurile cu un praf de sare si le incorporezi in compozitia de branza;
Cum cladesti prajitura?
1. lucrezi aluatul exclusiv cu mana unsa cu ulei; intinzi o foaie de aluat in tava tapetata cu hartie de copt si il intepi usor cu o furculita din loc in loc;
2. pui toata compozitia de branza de vaci;
3. acoperi cu alta foaie de aluat si intepi si aceasta foaie cu furculita;
Cum servesti?
1. cu iaurt rece, sau cu o cana de lapte proaspat, dar rece;
2. mai ales cu topping de cirese (din pacate la mine s-a epuizat deja bunatatea; ma pregatesc sa prepar runda a doua).
Pofta buna!
0 Comentezi?:
Trimiteți un comentariu