Lumea Culinara

Bulz de balmos cu branzica de capra si jumari de kaizer

2
Bulz de balmos cu branzica de capra si jumari de kaizer
Nu sunt fan mamaliga si nici nu ma omor cu branza de capra. Insa cumparasem niste branzica de capra si cum duminica trecuta ma invarteam prin Tinutul Momarlanilor mi-am zis ca in amintirea unui weekend foarte placut sa repet experienta, in felul meu.

Despre momarlani ar fi multe de spus. O radacina veche de daci, oameni liberi si mandri cu traditii legate strans de ciclul soarelui si-al lunii, de ciclurile anotimpurilor naturii. I-am admirat in tacerea lor ascunsa in camesi dure de in, in linistea muntilor pe care nu i-au parasit niciodata.
Momarlanca 
Pe momarlani ii gasiti pe Valea Jiului si daca aveti drum spre Geoagiu Bai sau Hunedoara, merita sa va abateti din drum inspre Petrosani si sa cutreierati muntii din zona. Ati fi surprinsi cat bun simt, decenta si buna cuviinta emana aceste comunitati de oameni pentru care muntele si Dumnezeu sunt tot ce au mai de pret pe lumea asta. Cu sfinti doar ai lor, cu povesti incredibile despre strigoi si alte creaturi din mitologia antica precrestina, cu un imaginar debordant, momarlanii raman la fel de creativi si in bucatarie.

Acolo sus pe munte, ceva mai de mult e drept, am trait momente unice, alaturi de prieteni dragi. I-am admirat cum din nimicul lor au incropit o masa bogata, ca musafirii lor sa se simta perfect, sa nu le lipseasca nimic. I-am admirat in dragul lor de oameni si in simplitatea cu care spuneau: "Om bun sa fii, loc in casa ti-om gasi".

Sarbatoare in Tinutul Momarlanilor
O minune de carnaciori de oaie copti in scoarta de brad, branza de oaie afumata in scoarta de brad, mamaliguta facuta in lapte si "turta dulce" o reteta care a ramas un mister pentru mine, facuta doar din miere si mirodenii, dar care avea gust de melasa si parfum de flori.

De dragul acestor amintiri am creat o reteta care sa le semene, care sa fie luata oarecum din bucataria lor si in egala masura sa imi apartina, asa cum voiajul in sine a devenit o experienta asumata, a mea, unica, pe care o impartasesc cu voi cu gandul la Fii lui Zamolxis (medicii renumiti ai lumii antice, mai buni decat grecii in vindecarea oamenilor, spun documentele antice), cu gandul si la toti generalii ori conducatorii de osti traci si daci in armatele romane cunoscuti pentru statura lor impunatoare si pentru apetitul lor...debordant! Din toate aceste amintiri antice au ramas acum obiceiuri tinute cu sfintenie, costume populare, balade (inclusiv "Miorita", asa disputata cum e originea ei) si retete de leac. Si daca v-ati ferit vreodata de Physallis in bucate, acum cumparati-l cu incredere. Dacii il foloseau la a vindeca ficatul si rinichii. Nu faceti abuz, dar consumati-i fructul crud, ori facut ceai, ori marmelada. Intr-o reteta ulterioara am sa va aduc reteta veche a unui gem vindecator.

Bulz de balmos cu branzica de capra si jumari de kaizer

Ingrediente

1 l de apa
500-600 gr malai grisat
un varf de lingurita de sare
100 gr unt
300 ml jintuiala (sau iaurt/lapte acru de oaie/capra/bivolita)
300 gr branzica de capra
300 gr kaizer sau slanina afumata cu carne 

Cum se face?
1. Puneti apa cu sare la fiert si cand clocoteste adaugati malaiul dintr-o data; acoperiti si lasati sa fiarba apoi dupa ce s-a patruns, cu un facalet amestecati iute pe foc mic pana cand iese o pasta de malai cremoasa si fina;
2. adaugati, untul, jintuiala sau iaurtul/laptele acru de oaie/capra ori bivolita (gustul nu va fi la fel in lipsa jintuielii insa se poate face reteta si cu acesti inlocuitori); mai fierbeti pana cand obtineti o mamaliga consistenta pe care sa o puteti modela cu mana; lasati sa se raceasca; mai puteti adauga faina de malai in cazul in care simtiti ca mamaliga obtinuta este prea moale si iar faina prea putina pentru a inchega balmosul;
3. pana cand mamaliga se raceste, prajiti kaizerul, scurteti-l de grasime si amestecati-l cu branza in care adaugati mirodenii: cimbru, marar, cateva seminte de chimion (dupa gust); piper si putina sare;
4. modelati cu mana bile de mamaliga, faceti o gropita in mamaliga si puneti o lingura de branza cu kaizer, "inchideti bila" de mamaliga si asezati bilele de mamaliga intr-o tava tapetata cu hartie de copt, ori folie de aluminiu;
5. optional: tesiti bilele de mamaliga si spargeti in fiecare un ou peste care puneti un cubulet de unt si condimente si dati la cuptor pana cand oul este facut.

Pofta buna!

2 comentarii: Leave Your Comments

  1. Draga mea ,eu am crescut printre momarlani ,citind aceasta reteta miam amintit de copilaria mea ,de gusturile bucatelor fierte la foc de lemne,acel gust nu il voi mai gasi nici unde ,erau gatite de bunica mea,ea a plecat de mult dintre noi.Acolo in inima muntilor balmosul se face cu lapte si cu cas de oaie .Doamne ce bun era.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos! Iti multumesc ca ne impartasesti amintirile tale cu parfum de locuri unice. Mi-a fost tare draga zona aia si de dragul ei am reprodus reteta, in felul meu. A fost locul in care balmosul mi-a placut. Pana in locul acela nu l-am atins asa ca intr-un fel sau altul raman legata de acele locuri :)

    RăspundețiȘtergere