Lumea Culinara

Tortul vrajitoarei - Magia dulce a tuturor sfintilor

0


Ziua de nastere a vrajitoarei ... sau ziua tuturor sfintilor? Intr-o zi o fata dulce a devenit vrajitoare din cauza unui magician care o tot necajea fara a o iubi insa...ziua aceea a devenit Halloween. Sau hai s-o luam altfel. Intr-o zi, toti sfintii s-au hotarat sa faca o mare sarbatoare. Si de ce nu? Stateau acolo sus unii cu altii de atata amar de vreme ca nici macar nu-si mai aminteau numarul anilor si poate ca se plictiseau. Asa ca au decis sa invite toate spiritele si sa se puna pe sarbatorit tocmai in noaptea in care toamna este inlocuita de iarna si in care raul da o noua batalie cu binele in lumea nevazuta. Lumea a simtit ca acolo sus se intampla ceva si a inceput sa aprinda lumanari, sa aduca lumina si sa danseze ca sa se simta in siguranta...


Si uite-asa eu v-am povestit despre lucrurile pe care le imaginez apropo de ziua asta pe care in Ardeal nici comunistii n-au invins-o vreodata. Pentru mine era o zi de sarbatoare pentru ca oricate restrictii ar fi fost. pe 1 noiembrie oamenii lasau munca si odata cu lasarea serii se indreptau spre cimitire pe care le umplu de lumanari si flori si rugaciuni. Si pentru o noapte intreaga, orasul tacerii  devenea si devine un loc al luminii pe care il poti vedea de departe. Un deal in flacari calde, timide dar care impreuna transforma locul intr-un soi de stea inca stralucind, cazuta pe pamant.

Si de fiecare data cand trec prin unul dintre cele mai vechi cimitire ale  Europei, Hajongard si privesc ingerul din imagine imi amintesc vocea calda, usor tremuranda a unei bunici care recita: "Inger ingerasul meu ce mi te-a dat Dumnezeu/Eu sunt mic, tu fa-ma mare/Eu sunt slab tu fa-ma tare/.../ si de rele ma fereste".
Si amintindu-mi aceasta atmosfera dar si pentru ca trebuia sa fac un tort pentru ziua de nastere a unei cunostinte care s-a nascut cu putin inainte de Halloween am facut prajiturica asta a "sfintilor plictisiti" :p. Incercati-o. E frumoasa, e dulce si ajunge sa hranesti un sat intreg de oameni (daca e nevoie).


Ingrediente:
Blatul 1:
8 oua
16 linguri de zahar
8 linguri de faina
3 linguri cacao
2 linguri rom
1 plic de praf copt
1 plic zahar vanilat

Blat 2 - tortul dovleac:
4 oua
8 linguri zahar
4 linguri de dovleac ras
1 lingurita scortisoara
5 linguri de faina
3 linguri cacao
1 plic de praf de copt

Pentru crema:
1,2 l frisca
3 oua
50 gr zahar
100 gr ciocolata alba
100 ml lapte
50 gr amidon alimentar

Pentru grisinele de ciocolata:
600 gr biscuiti simpli sau din fulgi de ovaz
400 gr ciocolata
250 ml apa
100 gr zahar
100 gr unt

Pentru a acoperi tortuletul-dovleac - 200 gr pasta zahar

Cum se face?
1. Pregateste o tava mare de aragaz. Bate 4 albusuri in spuma, adauga zaharul si bate din nou pana se intaresc albusurile. Adauga romul si galbenusurile, zaharul vanilat si praful de copt si amesteca usor. Apoi adauga faina si cacaoa si amesteca din nou. Pune la copt in cuptorul preincalzit. Repeta procedura cu celelalte patru oua ramase. Dupa ce blaturile s-au copt si s-au racit, taie-le pe jumatate ca sa obtii 4 foi dreptunghiulare mai mici.
2. Pentru tortul-dovleac: bate albusurile spuma, adauga zaharul si bate din nou pana se intareste spuma. Adauga dovleacul si galbenusurile si amesteca usor. Apoi adauga toate ingredientele uscate amestecate si mai amesteca putin. Tapeteaza cu unt si faina o tava de pandoro. Dupa ce s-a copt blatul si s-a racit, scobeste-l in interior dar asigura-te ca lasi pe margini un perete de 3 cm grosime in blat.
3. Crema: Pune pe bain-marie ciocolata alba si laptele. Cand s-a topit ciocolata adauga zaharul, galbenusurile si amidonul. Amesteca pana obtii o crema consistenta, apoi lasa crema la racit. Dupa ce s-a racit adauga albusurile batute spuma. Bate frisca si adauga in ea crema treptat. Pune crema in frigider pana o vei folosi.
4. Pentru grisinele de ciocolata: zdrobeste biscuitii cat mai marunt. Pune pe bain-marie ciocolata, apa, zaharul si lasa la fiert pana obtii un sirop mai consistent. Adauga siropul cald in biscuitii zdrobiti. Trebuie sa obtii o pasta mai moale. Lasa pasta la frigider pana se intareste.
5. Umple cu crema aluatul scobit, copt in forma de pandoro si da la frigider. Stropeste foile de aluat cu lichior de ciocolata daca iti place si umple cu restul de crema. Lasa la frigider minim 30 minute.
6. Pe tortul patratos aseaza tortuletul in forma de dovleac. Din pasta de zahar intinsa in foaie nu mai groasa de 0,3 mm taie fasii de 4-5 cm si acopera blatul copt in forma de pandoro. Odata ce ai "imbracat" dovleacul, acopera restul de tort cu ciocolata topita si pe laterale modeleaza grisine din pasta de biscuiti. Lasa in frigider cel putin 1 ora. Adauga decoratiuni dupa cum simti si iti place.


Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu