Zilele acestea mi-am amintit de un fel de mancare pe care oamenii angajati cu ziua sa coseasca lucerna de pe campurile Transilvaniei il primeau adeseori la amiaza, alaturi de o felie zdravana de paine facuta pe vatra si una de slanina fripta, insotite de o carafa buna cu apa rece de izvor. Nu se mai poarta azi nici "cosasii" si nici mancarea consistenta servita la umbra copacilor razleti de pe campuri. A mai ramas apa la fel de rece si la fel de limpede si satioasa, ascunsa pe campuri la vreo 20 de kilometri de Cluj. Acolo am mancat ultima oara acest fel de mancare in incercarea mea de a dovedi ca si orasenii stiu sa tina coasa in mana. Bine ca nu mi-am taiat picioarele, dar m-am ales cu legenda izvorului, despre care am sa va povestesc cu alta ocazie, cand am sa va arat minunata prajitura unica, traditionala pe care o faceau bunicile din aceste parti de lume. Acum ma opresc la mancarica de fasole, la "mancarea cosasilor" atat de usoara si totusi consistenta, numai buna pentru zilele acestea toride de vara.
Timp de preparare: 30 min
Cantitate: 4 portii
Ingrediente:
1,5 kg fasole verde
4 catei de usturoi
150 ml ulei de masline
sare, piper, ienibahar, foi de dafin
patrunjel
Mod de preparare:
1. Spalati, curatati si sectionati fasolea verde si puneti-o la fiert in apa rece in care adaugati sare, piper boabe, ienibahar boabe si 2-3 foi de dafin.
2. Dupa ce s-a fiert fasolea, scurgeti-o si caliti-o in 50 ml ulei pentru 5 minute.
3. Adaugati-i la sfarsit o maioneza de usturoi si decorati cu frunze de patrunjel maruntite.
Secret: 1. Pentru maioneza de usturoi, zdrobiti cateii de usturoi, adaugati un praf de sare si frecati. Apoi adaugati treptat 100 ml ulei de masline, pana obtineti o maioneza consistenta, albicioasa si iute. Daca este prea consistenta, diluati-o cu 1-2 linguri de iaurt slab.
2. Adaugati maioneza de usturoi doar in momentul servirii si puneti putina. E de preferat sa o aduceti la masa intr-un vas din care fiecare sa-si puna in farfurie dupa plac.
3. In mod traditional cu cat este mai mult usturoi cu atat este mai gustoasa. Pentru cei ce nu mananca light, pot adauga 1-2 felii de sunca prajita, ou sau carnat prajit.
1,5 kg fasole verde
4 catei de usturoi
150 ml ulei de masline
sare, piper, ienibahar, foi de dafin
patrunjel
Mod de preparare:
1. Spalati, curatati si sectionati fasolea verde si puneti-o la fiert in apa rece in care adaugati sare, piper boabe, ienibahar boabe si 2-3 foi de dafin.
2. Dupa ce s-a fiert fasolea, scurgeti-o si caliti-o in 50 ml ulei pentru 5 minute.
3. Adaugati-i la sfarsit o maioneza de usturoi si decorati cu frunze de patrunjel maruntite.
Secret: 1. Pentru maioneza de usturoi, zdrobiti cateii de usturoi, adaugati un praf de sare si frecati. Apoi adaugati treptat 100 ml ulei de masline, pana obtineti o maioneza consistenta, albicioasa si iute. Daca este prea consistenta, diluati-o cu 1-2 linguri de iaurt slab.
2. Adaugati maioneza de usturoi doar in momentul servirii si puneti putina. E de preferat sa o aduceti la masa intr-un vas din care fiecare sa-si puna in farfurie dupa plac.
3. In mod traditional cu cat este mai mult usturoi cu atat este mai gustoasa. Pentru cei ce nu mananca light, pot adauga 1-2 felii de sunca prajita, ou sau carnat prajit.
Pofta buna!
Hallo Lacrima,
RăspundețiȘtergereMinunatä Mincare de Varä , da eu stiu...crezi Tu cä Cosasii sa-r da multumiti cu o Mincare asa usoarä:-))))
salutäri Jacob
hehe...cu slanina fripta, ori o bucata de carne din borcanul cu unsoare special pusa la pastrat la Cranciun pentru momente de genul asta nu e lejera defel, crede-ma. Si nu lipsesc de la masa cosasilor, dincolo de faptul ca bucatelele de carne nu sunt taman macre... In combinatia asta e chiar consistenta mancarica. Mai pun si "ratota" cum se zice pe aici, ori paine trasa in ou si ai o mancare cat se poate de serioasa... ce zile! na ca mi-am amintit iar ce frumos era :))) te mai astept pe aici Jacob :)
RăspundețiȘtergere