Lumea Culinara

Isler creativ cu spuma de ciocolata si cafea

O prajiturica rapida, pe care o puteti face din ceea ce va ramane in frigider ca urmare a prepararii altor bunatati de Sarbatori.

In cazul meu asa a fost. Imi ramasesera vreo 8 albusuri, niste ciocolata, frisca si cocos. Insuficiente toate pentru vreo prajitura dedicata, totusi suficiente pentru a crea ceva nou si atragator.

Asta in conditiile in care, prajiturica asta trebuia sa ajunga pe masa unei prietene care imi pusese niste conditii: sa aiba crema, dar sa nu fie crema, sa fie fina si usoara, spumoasa si totusi nu gretoasa. Si uite-asa am inventat un isler... altfel.

Isler creativ cu spuma de ciocolata si cafea

Timp de preparare: aprox. 1 ora
Nr. portii: 18-20 bucati
Ingrediente:
Pentru blat
8 albusuri
8 linguri de zahar
8 linguri de fulgi de cocos
3 linguri de faina
1 praf de copt
1 plic de zahar vanilat
Pentru spuma de ciocolata
100 gr ciocolata cu minim 55% cacao
300 ml frisca
1 plic de gelatina
Pentru glazura
100 gr ciocolata 
1 lingura de unt
Pentru spuma de cafea
300 ml frisca
2 linguri de cafea instant sau cicoare
2 linguri lichior de cafea

Cum se face?

1. Bate albusurile spuma, adauga zaharul treptat, la final adauga faina, praful de copt si zaharul vanilat alaturi de fulgii de cocos si amesteca usor, prin rasturnare; pune compozitia intr-o tava de aragaz mare, in care inainte ai pus hartie de copt; lasa la copt pentru aprox. 25 de minute (in functie si de cuptorul tau);
2. spuma de ciocolata: topeste ciocolata pe bain marie si pana se topeste, bate usor frisca (sa nu devina o spuma tare ci sa ramana usor moale); pune gelatina la inmuiat si cand e ferma, topeste-o pe bain marie, amestec-o in ciocolata calda, apoi pune ciocolata cu gelatina peste frisca si toarna imediat peste blatul copt; 
3. spuma de cafea: bate frisca spuma tare, adauga lichiorul de cafea si lingurile de cicoare ori de cafea instant; mai bate putin sa se intareasca dar sa ramana spumoasa, apoi pune crema intr-un pos; 
4. taie blatul fie patrate, fie cu o forma rotunda de metal, taie-l in cercuri; decoreaza cu spuma de cafea si cu frunzulite de menta, ori bomboane de ciocolata, dupa preferinta.

Pofta buna!


Ciorbita-crema de sfecla cu clatite surpriza

Bunatatea asta poate fi preparata rapid, e gustoasa, iar aspectul ei tine de creativitatea fiecareia dintre voi. In cazul meu, mi-am dorit ceva foarte simplu in comparatie cu toate celelalte feluri de pe masa de Craciun.

Daca aveti suficient timp, puteti face clatitele cu spanac si sa decorati supa cu nasturel proaspat, sau coriandru proaspat. La momentul in care eu am facut ciorbita, nu aveam la indemana de nici unele, iar musafirii se apropiau vertiginos. Asa ca a rezultat o frumusete simpla, dar foarte gustoasa, pe care lumea a indragit-o de la prima degustare.
Va doresc sa va iasa si sa va bucurati de gustul ei bogat si catifelat.

Ciorba-crema de sfecla rosie cu clatite surpriza

Timp de preparare: aprox. 40 min
Nr. portii: 8-10 (in functie de cantitati)
Ingrediente:
6-8 sfecle rosii 
3-4 morcovi
2-3 rosii
1 telina mica
1-2 gulioare mici
1-2 cepe mici
1 pastarnac
chimion, rozmarin si maghiran
frunze de telina/coriandru sau nasturel proaspete
Pentru clatite:
2 oua
100 gr cascaval
un varf de cutit de sare
100 ml lapte
50-80 gr faina alba
verdeata tocata marunt
putin ulei pentru prajit

Cum se face?

1. Curata legumele si pune-le la fiert in 3 litri de supa de vita sau de pui pe care ai preparat-o inainte (poti pune si apa in care adaugi cuburi de supa concentrate, insa e o varianta nesanatoasa);
2. dupa ce au fiert, strecoara supa, lasa legumele la racit, apoi pasiereaza-le folosind blender-ul; condimenteaza cu sare, piper, si condimentele descrise mai sus si las-o sa se odihneasca putin;
3. intre timp amesteca galbenusurile cu sarea, cu laptele si adauga cascavalul ras fin si faina; completeaza cu putin lapte ca sa obtii o compozitie fluida, groasa, ca o smantana mai consistenta;
4. adauga verdeata si albusurile batute spuma, apoi coace clatite subtiri pe care le rulezi imediat ce le-ai scos din tigaie; 
5. servesti supa cu felii din clatitele rulate, decorezi dupa placere farfuria si adaugi bors sau zeama de lamaie proaspat stoarsa, dupa gust. 

Pofta buna!