Lumea Culinara

Tort Fantezie Mayasa - Ca de sfarsitul lumii

Cu bun gust fie si de...sfarsitul lumii
In lumea in care traim sfarsitul face parte integranta din destinul uman. Civilizatii s-au ridicat, civilizatii au sfarsit, regi puternici au urmat, tari si mai puternice s-au ridicat si cu toate au gasit un final. Anul 2012 pare a fi ramas sub semnul predictiilor Maya  despre sfarsitul lumii, al civilizatiei umane. Sa se fi plictisit oamenii de vietuit pe Planeta Albastra pana intr-atat incat sa-si imagineze propriul sfarsit, intocmai ca niste batrani satui de zile? Poate ca undeva in adancul nostru simtim varsta reala a Omului care suntem in spirit. Si poate ca  dupa atata framantare in a deveni, rasa umana s-a saturat de toate. Cine stie?! Pana una-alta sigur ne apropiem cu pasi repezi de Craciun (parca doar ieri a fost iar Craciunul!).

Bunatatea asta de tort am creat-o plecand de la ideea de a ma juca cu ingrediente aztece si mayase, mediteraneene, vechi si nou, antic si modern, putina civilizatie cu gust de filosofie, putina civilizatie draga mie... Prima runda la cuptor i-a tinut pe toti cu nasurile lipite de bucatarie! Prajiturica asta iti umple casa de un parfum ce te tine cu gura-nchisa si cu ochii pe usa cuptorului. Abia iesita de la facerea in lumea fierbintelilor, amicii veseli, musafiri cu experienta deja, s-au avantat ca muschetarii asupra bietului tort. Abia am ajuns la firimituri!

La runda II, aceeasi muschetari veseli i-au chelit doar capacul si asa l-am salvat tortul cat sa-i adaug toate farafastacurile care sa-l faca...tort in deplinatatea cuvantului.

Pentru cine doreste o prajitura rapida la cafea sau ceai va recomand sa faceti doar blatul. E superba fie si asa!

Pentru cine doreste o prajitura pentru masa de duminica, va doresc din suflet sa-l incercati cu crema de riccotta fina si toate celalte bunatati.

Tort Fantezie Mayasa

Nr. de portii: 12
Timp de preparare: aprox. 40 min
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat
Ingrediente pentru crema
Ingrediente pentru crunch
2 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
12 linguri de lapte
4 linguri cicoare instant tare (se paote folosi si espresso tare)
1 lingura lichior de fructe de padure
12 linguri de faina de malai grisata
8 linguri de faina alba
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
250 gr branza riccotta (gasiti Granarolo in hypermarketuri)
150 ml frisca
1-2 linguri de zeama de limeta sau lamaie
1 lingurita esenta de rom
1 plic zahar vanilat
200 gr alune crude
5 linguri de zahar
30 gr unt gras, sau margarina pentru prajituri

Cum se face?

Blatul:
1. Freci galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o pasta fina; 
2. adaugi succesiv cate 2 linguri de ulei, urmate de 2 linguri de lapte si freci dupa fiecare pana la deplina incorporare; cand ai epuizat uleiul procedezi in continuare la fel adaugand cicoarea sau cafeaua si la final, lingura de lichior de fructe;
3. adaugi faina de malai si faina alba, zaharul vanilat si praful de copt si amesteci usor; la final adaugi albusurile batute spuma si amesteci foarte usor, doar prin rasturnare apoi torni compozitia intr-o tava de tort de marime mijlocie si dai la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (cuptorul sa fie incins dinainte; timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, insa poti verifica sa fie coapta cu o scobitoare; daca scoti scobitoarea din prajitura fara sa se fi lipit aluat de ea, atunci este gata); lasi prajitura la racit la temperatura camerei;
Crema:
4. bate frisca si adauga branza riccotta; omogenizeaza-le bine; adauga aromele si amesteca bine; dupa ce s-a racit blatul pune crema peste blat;
Crunch-ul de alune si caramel
5. pune alunele intregi peste crema;
6. intr-o craticioara mica pune 5 linguri de zahar la caramelizat; cand s-a caramelizat zaharul si capata o culoare frumoasa aurie, adauga rapid untul sau margarina si amesteca rapid, luand de pe foc craticioara; dupa ce s-a racorit putin, toarna peste tort, dupa imaginatie; da tortul la rece pentru cel putin 1 ora.

Pofta buna!