Tort Fantezie Mayasa - Ca de sfarsitul lumii
Cu bun gust fie si de...sfarsitul lumii |
La runda II, aceeasi muschetari veseli i-au chelit doar capacul si asa l-am salvat tortul cat sa-i adaug toate farafastacurile care sa-l faca...tort in deplinatatea cuvantului.
Pentru cine doreste o prajitura rapida la cafea sau ceai va recomand sa faceti doar blatul. E superba fie si asa!
Pentru cine doreste o prajitura pentru masa de duminica, va doresc din suflet sa-l incercati cu crema de riccotta fina si toate celalte bunatati.
Tort Fantezie Mayasa
Nr. de portii: 12
Timp de preparare: aprox. 40 min
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat
|
Ingrediente pentru crema
|
Ingrediente pentru crunch
|
2 oua
8 linguri de zahar
8 linguri de ulei
12 linguri de lapte
4 linguri cicoare instant
tare (se paote folosi si espresso tare)
1 lingura lichior de
fructe de padure
12 linguri de faina de
malai grisata
8 linguri de faina alba
1 plic praf de copt
1 plic zahar vanilat
|
250 gr branza riccotta
(gasiti Granarolo in hypermarketuri)
150 ml frisca
1-2 linguri de zeama de limeta sau lamaie
1 lingurita esenta de rom
1 plic zahar vanilat
|
200 gr alune crude
5 linguri de zahar
30 gr unt gras, sau
margarina pentru prajituri
|
Cum se face?
Blatul:
1. Freci galbenusurile cu zaharul pana cand obtii o pasta fina;
2. adaugi succesiv cate 2 linguri de ulei, urmate de 2 linguri de lapte si freci dupa fiecare pana la deplina incorporare; cand ai epuizat uleiul procedezi in continuare la fel adaugand cicoarea sau cafeaua si la final, lingura de lichior de fructe;
3. adaugi faina de malai si faina alba, zaharul vanilat si praful de copt si amesteci usor; la final adaugi albusurile batute spuma si amesteci foarte usor, doar prin rasturnare apoi torni compozitia intr-o tava de tort de marime mijlocie si dai la cuptor pentru aproximativ 20 de minute (cuptorul sa fie incins dinainte; timpul de coacere difera de la cuptor la cuptor, insa poti verifica sa fie coapta cu o scobitoare; daca scoti scobitoarea din prajitura fara sa se fi lipit aluat de ea, atunci este gata); lasi prajitura la racit la temperatura camerei;
Crema:
4. bate frisca si adauga branza riccotta; omogenizeaza-le bine; adauga aromele si amesteca bine; dupa ce s-a racit blatul pune crema peste blat;
Crunch-ul de alune si caramel
5. pune alunele intregi peste crema;
6. intr-o craticioara mica pune 5 linguri de zahar la caramelizat; cand s-a caramelizat zaharul si capata o culoare frumoasa aurie, adauga rapid untul sau margarina si amesteca rapid, luand de pe foc craticioara; dupa ce s-a racorit putin, toarna peste tort, dupa imaginatie; da tortul la rece pentru cel putin 1 ora.