Lumea Culinara

Rasul la raft si varza kale

Minunea asta ma uimeste de cateva zile incoace. Nu doar pentru ca pe lungul drum pe care il parcurg spre raw vegan invat asiduu despre lucuri pe care le-am cultivat de placere, pentru ca erau frumoase, dar nu mi-a trecut prin cap nici o secunda ca ar putea fi adevarate comori pentru alimentatia mea.

Aceasta minune se numeste varza kale (Brassica oleracea si ai sai derivati). Ruda buna cu varza de Bruxelles, broccoli ori conopida, frumoasa asta face pe regina ghivecelor ascunzand in frunzele ei nici mai mult nici mai putin decat viata si sanatatea noastra.

S-o luam cu inceputul: are un continut ridicat de beta-caroten, vitaminele K, C si contine o doza deloc mica de Calciu, pe langa luteina si zeaxanthin. Sulforaphanul insa ca substanta este ceea ce o face unica pentru cei care cauta sa-si salveze viata din ghearele cancerului, pentru ca aceasta frumusete a gradinilor il contine din belsug. Si chiar daca o vei procesa termic, tot va pastra o doza buna din aceasta substanta-minune.

Ii place frigul, si daca o pisca gerul...dumneaei se indulceste si se inmoaie usurel, intocmai ca o domnita fata in fata cu caii albi. In Grecia si in Roma Antica, inclusiv in Evul Mediu era binecunoscuta. Noi se pare, in secolul hypermarket-urilor si al mancarii "la plic" am uitat-o si o consideram "floare". (Motiv de amuzament la rafturi!).

Promit sa revin cu retete cu... kale (voi rade ghivecele in tura asta!) :))

Si iata ce-i pot frunzele:
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy117 kJ (28 kcal)
Carbohydrates5.63
Sugars1.25
Dietary fiber2.0
Fat0.40
Protein1.90
Water91.20
Alcohol0
Caffeine0
Vitamin A13621 IU
lutein and zeaxanthin18246 μg
Thiamine (vit. B1)0.053 mg (5%)
Riboflavin (vit. B2)0.070 mg (6%)
Niacin (vit. B3)0.500 mg (3%)
Pantothenic acid (B5)0.049 mg (1%)
Vitamin B60.138 mg (11%)
Folate (vit. B9)13 μg (3%)
Vitamin B120 μg (0%)
Choline0.4 mg (0%)
Vitamin C41.0 mg (49%)
Vitamin D0 μg (0%)
Vitamin E0.85 mg (6%)
Vitamin K817.0 μg (778%)
Calcium72 mg (7%)
Iron0.90 mg (7%)
Magnesium18 mg (5%)
Manganese0.416 mg (20%)
Phosphorus28 mg (4%)
Potassium228 mg (5%)
Sodium23 mg (2%)
Zinc0.24 mg (3%)
Percentages are relative to
US recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database
Sursa: USDA Database si Wikipedia

Tort Rapsodie de Toamna

Rapsodie de toamna spumoasa si aromata
Pentru mine si mama mea, anul acesta a fost un an tare greu. Cred ca amandoua ne-am bucurat mult ca am ajuns cu bine aproape de finalul acestui an.
Atunci cand am creat tortul asta ma gandeam la toate astea si la faptul ca pana la urma e un mare dar sa putem trai inca o toamna parfumata, colorata, frumoasa alaturi: eu si mama.
A fost ziua ei si printre altele i-am daruit acest tort.  Cu tot dragul din lume si cu dorinta de-a ma bucura de prezenta ei si de a o face sa se bucure de prezenta mea cat timp ne mai ramane sa-l petrecem alaturi. Sa-mi traiesti, mami!

Tort Rapsodie de Toamna


Timp de preparare: aprox 2 ore
Nr. portii: 12 felii
Ingrediente:
Pentru blat
100 gr piscoturi Savoiardi
100 ml cafea espresso tare
100 ml brandy cu aroma de rom sau whiskey
4 linguri de zahar
sucul in care au fiert merele (mai jos)
Pentru spuma de dovleac
200 gr de dovleac pentru placinta curatat si taiat cuburi
4 linguri de zahar
300 ml apa
1 varf cutit de nucsoara rasa
4-5 cuisoare
150 ml frisca
1 plic gelatina alimentara Dr Oetker
Pentru spuma cu mere
2 mere potrivit de mari, din soiul folosit pentru placinte
300 ml apa
4 linguri de zahar
1 baton de scortisoara
1 plic zahar vanilat Bourbon
100 gr ciocolata neagra (55% cacao)
250 ml frisca
1 plic gelatina alimentara de la Dr. Oetker
50 ml compozitie de cafea (folosita la blat)
Pentru glazura
50 ml frisca
100 gr ciocolata neagra (55% cacao)

Cum se face?
1. Pune merele si cuburile de dovleac cu zaharul si condimentele la fiert, in doua craticioare separate; 
2. apa in care au fiert merele, combin-o cu cafeaua, brandy-ul, zaharul, amesteca bine si inmoaie piscoturile in aceasta compozitie; apoi aseaza piscoturile "imbaiate" pe fundul unei tavi de tort;
3. pune in doua cescute cate un plic de gelatina, acopera cu apa rece si lasa la intarit;
4. cuburile de dovleac fierte zdrobeste-le cu presa de cartofi; trebuie sa obtii un piure, nu foarte consistent; mai adauga zahar daca iti place mai dulce; bate frisca in spuma tare, adauga piureul de dovleac tot odata (sa fie inca putin caldut), amesteca usor, apoi adauga gelatina topita in bain marie, sau la cuptorul cu microunde (atentie sa nu fiarba, doar sa devina lichida); toarna compozitia peste piscoturi si da tava de tort la frigider pentru aprox. 30 min, sau pana se intareste stratul de spuma de dovleac;
5. bate spuma tare 200 ml frisca pentru stratul din spuma de mere; restul de 50 de ml de frisca adauga-i peste ciocolata facuta bucati si topeste ciocolata pe bain marie; adauga ciocolata calda treptat peste frisca; adauga si gelatina topita pe bain marie; adauga si 50 ml din compozitia de cafea cu brandy, amesteca usor; scoate tava din frigider si toarna jumatate din compozitia de frisca cu ciocolata peste stratul de spuma de dovleac intarita; pune merele fierte si racite, adauga restul de spuma de ciocolata; niveleaza si pune tortul la rece pana se intareste si crema de ciocolata;
6. rupe ciocolata pentru glazura, adauga frisca si pune compozitia pe bain marie (sau la cuptorul cu microunde) sa se topeasca ciocolata. toarna glazura peste tort si decoreaza dupa cum iti place.

Pofta buna!

P.S. Si pentru ca de cand am publicat prima oara aceasta fotografie cu numele tortului pe Facebook, in urma cu 2 saptamani, blogosfera culinara romaneasca s-a umplut si musteste de "Rapsodii de toamna", botezand cu acest titlu absolut orice de la bucati de carne la cozonaci umpluti, m-am gandit sa fac o surpriza si sa postez reteta mai devreme. Uite-asa... sa fie si rapsodia mea intreaga