Lumea Culinara

Paste vegetariene cu ciuperci si seminte

Paste vegetariene cu ciuperci si seminte
Cu totii cred, am trait experiente de viata interesante in calatoriile noastre. Iar unele locuri ne-au ramas la inima mai mult ca altele. Ce faci insa cand descoperi ca locul tau, casa ta e o alta tara si nu cea in care te-ai nascut? Cand prin toti porii respiri limba aceea pe care o inveti mai repede decat ti-ai invatat limba materna, si lumea aceea, cand prin tot ceea ce esti tu, raspunzi perfect lumii aceleia cu tot ce este ea?

Suna banal sa spui ca spaghetele, ori pizza iti aduc gustul Italiei pe cerul gurii. Si totusi, mie mi se intampla asa, poate la fel li se intampla si altor mii de oameni pasionati de acest colt de lume fascinant. Pentru mine personal, Italia este cea mai frumoasa experienta de viata de pana acum. Si cea mai provocatoare. O experienta de viata cu parfum dulce de drag de oameni si de viata pe care o redescopar cu mare placere ori de cate ori revin la retetele invatate de la bunicile italiene care m-au adoptat rapid si fara rezerve si pe care mi-as dori enorm sa le revad, daruindu-le putina aroma locala.

Asa se face ca trecand usor-usor spre versiunea vegetariana si raw vegan ca stil de viata, mi-am adaptat si gusturile si retetele favorite. Nu m-as putea desparti de gustul Italiei, de mancarurile ei si de amintirile dragi mie in tot atatea chipuri de oameni care m-au inconjurat cu atata drag.

Paste vegetariene cu ciuperci si seminte

Timp de preparare: 30 min
Nr. portii: 6-8, in functie de marimea portiei
Ingrediente:
1 pachet de spagetti de 500 gr
500 gr ciuperci
sare, piper
1 lingura de condiment din legume Vito
100 ml ulei
3 cepe verzi sau uscate, potrivit de mari
2 rosii potrivit de mari
1-2 linguri seminte de susan
1 lingura seminte de in

Cum se prepara?

1. fierbe pastele conform cu indicatiile de pe pachet si fierbe-le al dente; scurge-le si racoreste-le cu apa rece pentru a opri procesarea amidonului din ele si lasa-le la o parte;
2. curata legumele; taie ceapa cubulete (daca e uscata), taie ciupercile in bucati mai mari (eu am folosit ciuperci Champignon pentru ca doar din acestea aveam; insa poti folosi orice  soi de ciuperci iti place); pune legumele la calit intr-o lingura-doua de ulei si 2-3 linguri de apa;
3. dupa ce s-au calit ceapa si ciupercile si a scazut apa de pe ele, adauga rosiile tocate in cuburi potrivit de mari, adauga putina sare si condimentul de legume (poate fi vegeta) si lasa pe foc pana se formeaza un sos potrivit de consistent; condimenteaza compozitia dupa gust cu sare (daca mai e nevoie), piper si alte condimente dupa plac (eu am adaugat putin oregano, salvie si rozmarin);
4. rastoarna pastele in compozitia de rosii cu ciuperci, amesteca putin si presara cu seminte de in si de susan dupa gust. Atentie! Nu pune mai mult de 1 lingurita de seminte de in peste mancare; poti pune insa mai multe seminte de susan.

Pofta buna!