Lumea Culinara

Cozonac delicios si rapid facut in masina de paine

Cozonac delicios si rapid facut in masina de paine 
Profit de boala! M-a prins si ma tine prizoniera in camera mea si ca sa-mi omor timpul scriu. Ajung in sfarsit sa pot scrie si in blog. Atat cat reusesc sa fac asta inainte sa reinceapa "sezonul de ameteli" si alte bucurii gripacioase.

In duminica asta, timpul mi-a ajuns prea putin si la fel si cheful sa ma apuc de dulcegarii. Asa ca am cautat o solutie rapida si buna, numai buna de multumit iute musafiri multi si pretentiosi. Si cui nu i-ar conveni sa stea la taclale in timp ce o masinarie face toata treaba? Eu una m-am bucurat sa am la indemana tehnologia din masina mea de paine. Si iata si reteta!


Timp de realizare: aprox. 2 ore
Ingrediente
1 ou
500 gr faina
120 ml iaurt 
150-200 ml lapte
1 cub de drojdie
3 linguri de unt rece, taiat cuburi mici
4 linguri de zahar pudra
1 varf cutit de sare
zeama stoarsa de la 1 lamaie
coaja razuita de la 1/2 lamaie
100 gr de curmale taiate cubulete, fara samburi
100 gr nuci macadamia
100 gr stafide sau 50 pana la 100 gr lamaie confiata, cuburi

Cum se face?
1. In functie de instructiunile masinii tale de facut paine pune mai intai ingredientele uscate (faina, fructele, zaharul pudra, sarea) sau ingredientele umede (oul, iaurtul, laptele, 1/2 din cantitatea de suc de lamaie stoarsa, coaja de lamaie stoarsa); adauga toate ingredientele strict in functie de instructiunile masinii tale de facut paine;
2. adauga drojdia si programeaza masina pe programul rapid de facut paine (framantat+copt); masina mea are un program ultra-rapid de 1 h 50 min, insa cozonacul va ramane mai dens);
3. lasa cozonacul sa se "rasufle" putin in masina de paine dupa ce s-a terminat programul de framantat si copt, apoi scoate-l pe un servet de bucatarie curat si acopera-l bine pana la momentul in care decizi sa-l incepi si sa-l aduci pe masa.

Mici secrete: E si mai bun, daca  amesteci cealalta parte de suc de lamaie cu 4-5 linguri de zahar pana obtii o pasta fluida si albicioasa si o intinzi peste crusta cozonacului scos din masina de paine si caldut inca. Eu asa am facut si a fost o bunatate!


Daca masina ta de paine nu coace o paine mai mare de 900 de gr, redu cantitatea de faina cu 100 gr,  iar laptele si iaurtul cu 50 ml/gr.

Pofta buna!


Vegan sau doar mai bine ales ce punem in farfurie?

Sa ma fac...sa nu ma fac...sa ma fac...sa nu ma fac ...vegetariana?
M-am pomenit cu o raceala asa... nitam-nisam si uite-asa ca sa-mi treaca timpul mai scriu in blog. In ultimul timp, dincolo de curentul care bantuie unele cercuri din tara asta, m-am pomenit si eu fata in fata cu "tentatia vegana". M-am mai intalnit candva cu aceasta tentatie la "Targul Verde", pe atunci ca ziarist. 

Nu m-a convins chiar daca retetele erau interesante. Poate oamenii cu care m-au intalnit n-au avut nici pasiunea nici rabdarea sa ma faca sa inteleg de ce, si nici eu poate nu eram pregatita sa ma apropiu la modul serios de aceasta abordare. Am privit mancarea aceea "seaca" in aspect, insuficient de atragatoare. Am gustat-o si m-a convins ca gustul nu e musai foarte departe de aspect.

Nu stiu ce credeti voi despre asta, personal inca mai am dubii, insa am decis sa incerc si pentru ca, incercand sa fac ceva pentru mine, mai mult decat a alege cu atentie alimentele, combinatiile dintre ele, gusturile etc am descoperit ca toate cararile duc inspre bucataria vegetariana. Provocarea mare pe care eu o gasesc in noua abordare este aceea de a face ca noile produse culinare sa arate intocmai ca si celelalte si sa fie cel putin la fel de ispititoare in gust. Si totusi... a fi sau a nu fi...vegetarian?