Lumea Culinara

Tentand Cina Regala prin provocarea lansata de Electrolux

5
Cenci "ciufulit"cu crema pufoasa de Mascarpone
 Mi-am petrecut copilaria printre printi, printese, regi si regine. Nu stiu voi pe unde-ati haladuit, pe unde v-ati   preumblat creativitatea si imaginatia. Eu am adorat-o pe Contesa de Segur, pe H.C. Andersen, C. S. Lewis (o carte rarissima pe care am gasit-o toata rupta si cu pagini lipsa in beciul casei unei prietene), fratii Grimm si multi altii. A, era sa-l uit pe bunul Ispirescu, el, Petre Ispirescu, pe Ion Creanga. Cred ca si voi ati putea completa lista cu tot atatea nume ce va trezesc amintiri placute, zambete nostalgice in colturile gurii si ochi mijiti, incercand sa revada fie si macar pentru o clipa, zilele fericite ale copilariei.

Cu aceste ganduri am acceptat provocarea Electrolux. Cand am vazut-o pentru intaia oara pe ASR Principesa Margareta la lansarea cartii domniei sale in Cluj, intr-un fel  aparte toate imaginile mele despre printese s-au adunat, s-au contopit intr-un concept care mai intai de toate se exprima prin atitudine si prezenta. M-am reintors la povestile copilariei dupa ce am intalnit-o, iar intelegerea lor s-a schimbat radical. Au crescut si povestile mari...

Cenci "ciufulit"cu crema pufoasa de Mascarpone

Reteta originala de la care a trebuit sa pornesc o puteti citi aici 
Timp de preparare: aprox. 45 min
Nr. portii: 8 felii
Grad de dificultate: usor spre mediu

Ingrediente:
Pentru blat: 
400 gr faina alba
50-70 unt
1 lingura de otet sau zeama de lamaie
1 praf de sare
1 ou
apa rece 
Pentru crema:
1 ou
4 linguri de zahar pudra
120 ml lichior-crema de whisky
400 ml frisca
250 gr mascarpone
5 linguri de marmelata de caise
100 gr merisoare
50 gr alune de padure usor prajite in cuptor
50 gr ciocolata neagra (minim 55% cacao)

Cum se face?
1. Amesteca untul moale cu 100 gr faina si lasa la rece sa se intareasca la rece; imparte in trei parti;
2. Amesteca cele 300 gr faina, cu sarea, adauga oul si apa rece cat cuprinde pentru a obtine un aluat potrivit de tare;
3. intinde aluatul in foaie subtire (1/2 cm maxim) si intinde o parte din amestecul cu margarina si faina pe 2 parti din aluat; partea neunsa adu-o spre mijloc si acopera cu partea laterala unsa; intinde aluatul si impacheteaza-l la fel inca de 2 ori, apoi lasa-l la rece minim 30 minute;
4. Pentru crema, amesteca oul cu zaharul pudra pana obtii o crema alba si pufoasa; adauga lichiorul-crema de whisky si apoi adauga si crema mascarpone;
5. bate frisca in spuma tare (sa nu cada de pe tel), si adauga jumatate din frisca in crema de ou cu lichior si mascarpone si amesteca bine; lasa crema la rece pentru a se intari;
6. scoate aluatul frantuzesc de la rece si intinde-l usor (nu-l presa, si nu-l intinde prea tare pentru ca nu va mai creste in foi la copt); bate oul bine;
7. taie foaia de aluat in jurul  formei de tort (eu am folosit una de 24 cm in diametru), pune foaia de aluat in tava;
8. taie fasii de aprox. 3 cm latime din aluat; unge foaia din tava cu ou si pune fasiile de aluat taiate pe margine; aseaza-le usor cu mana, fara a le presa marginile pentru a creste frumos la copt; pune minim 2 randuri de fasii una peste alta, lipite cu ou batut; unge de-asupra cu restul de ou batut si pune la copt, in cuptorul preincalzit, la foc mediu, pentru aprox 30 min (in functie de cuptor);
9. dupa ce s-a copt si s-a racit aluatul, pune-l pe o platou si unge partea din interior  cu marmelada de  caise, presara merisoare uscate (dar inmuiate in putin lichior de whisky), umple cu crema de mascarpone; de-asupra pune cu lingura frisca batuta si decoreaza cu merisoare, alune si ciocolata rasa.

Pofta buna si succes tuturor celorlalti concurenti!

5 comentarii: Leave Your Comments

  1. Frumoasa prezentare!Gustul pot numai sa-l banuiesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc din suflet Carmen :) Gustul a fost o minune... pufos si pacatos de imbietor... s-a terminat inainte sa apuc sa mai iau o felie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Bravo,arata foarte apetisant!
    si eu am participat la concurs.fiind curioasa din fire,am solicitat celor de la Electrolux lista tuturor participantilor.astfel am ajuns pe pagina ta!
    daca doresti ti-o pot comunica si tie.

    numai bine,
    angela
    mygarden17.blogspot.com
    http://www.facebook.com/AtelierulDeRetete

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc din suflet Angela:) ma bucur sa te cunosc si sa te citesc. Sper sa te pot gasi sin Facebook :) motorul lor de cautare nu mi te arata :) ai fost mai pe faza decat am fost eu. ma intrebam ce se mai aude cu concursul asta, dar nu m-am indreptat spre Electrolux :) te pup si sa ne recitim curand si cu bine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere