Lumea Culinara

Vargabeles "de criza" - Poveste despre "Baietii lui Lenin"




Vargabeles este o mancare ungureasca. Una dintre acele mancaruri pe care le iubesti, le vrei, uneori le ocolesti, dar de cele mai multe ori nu renunti macar la a lua o furculita plina-plina, asa...de pofta. E facut din paste, branza de vaci, stafide, oua si lapte plus arome. Dar cum omenirea tocma' ce trece printr-o criza cum ar fi sa facem vargabeles de criza, cu magiun de zucchini si fulgi de ciocolata pe de-asupra, asa, de "ametit" criza de orice fel ar fi ea.

Ce legatura sa fie intre criza, Romania si vargabeles? Teoretic, niciuna. Practic, daca faci un vargabeles "de criza", mancarea asta te leaga de comunism si tot felul de alte crize, asa... volens nolens.

In 4 august 1919 armata romana elibera Budapesta de "Baietii lui Lenin" si implicit de comunismul feroce. Putini stiu insa, ca liderul "Terorii Rosii", Bela Kun era fiul unui notar evreu si al unei protestante fervente din Cehu Silvaniei. Bela primeste o educatie solida, simpatizeaza cu parditul social-democratilor (al comunistilor la acea vreme) din localitate si inainte de a pleca la Budapesta devine pentru o scurta vreme ziarist, la Cluj!

Ingrediente pentru vargabelles-ul de criza:
500 gr penne 
2 dovlecei potrivit de mari 
300 gr zahar
400 gr branza de vaci
200 gr stafide
5 oua
200 smantana
2 pliculete zahar vanilat
400 ml lapte
40 gr amidon
zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de portocala

Cum se face?
1. fierbeti pastele in apa cu sare, al dente;
2. tapetati o forma cu unt si pesmet si asezati pastele inauntru in straturi alternative cu branza pe care in prealabil ati amestecat-o cu un ou si cu zeama de la o jumatate de lamaie si o jumatate de portocala si cu stafide (puteti tine stafidele in zeama de lamaie si portocale si sa le amestecati deodata cu branza);
3. curatati dovleceii si taiati-i julien apoi amestecati cu 200 gr zahar si putina apa si fierbeti-i usor; pentru un gust mai exotic adaugati zahar vanilat si cateva boabe de cardamom; dupa ce s-au calit si s-au caramelizat putin dovleceii, puneti-i peste paste;
4. bateti 3 oua intregi cu smantana si turnati peste paste; dati la cuptor pentru circa 20 de minute;
5. amestecati celalte 2 oua cu zaharul vanilat, cu amidonul si laptele si fierbeti pana obtineti o bundinca nu foarte consistenta.
6. serviti "felii" din vargabeles cu sos de vanilie si presarati de-asupra aschii de ciocolata.

Pofta buna!

Sirop, lichior si colorant natural pentru prajituri din fructe de soc

Ca socul in bucate

O minune! Asa ar putea fi descris socul in bucatarie. Desi se cunoaste relativ putin si este si mai putin folosit, bunicile noastre il cunosteau foarte bine si-l foloseau impotriva "pantecelui inchis", a tusei fara leac la copii, depurativ si sudorific. De la sucul de soc, la sirop sau dulceata si pana la colorant alimentar, socul poate fi tot ceea ce mintea gospodinelor creeaza. Pentru moment m-am oprit la sirop, lichior si colorant.

Ingrediente:
1 kg de bobite de soc bine coapte (negre la culoare si nu transparente ori rosiatice)
800 g zahar tos
1-2 lamai
1 limette
1 baton scortisoara
esenta de vanilie
1 lingurita boabe de cardamom
rom sau orice alt tip de alcool de 54% (pentru lichior)
3 aspirine (pentru colorant)

Cum se face?
1. Boabele curatate si spalate se toaca prin mixer apoi se strecoara printr-un tifon;
2. pentru colorant: puneti 3 aspirine zdrobite la un litru de suc de boabe de soc si tineti in camara la rece; se adauga in prajituri/mancaruri pe care doriti sa le colorati, iar intensitatea culorii difera in functie de cantitatea de suc adaugata; atentie la combinatia de gust! - cu toate ca se spune ca boabele de soc nu au gust, personal gasesc ca exista o "aroma" usor aspra a acestui suc, iar in combinatie cu alte alimente poate ca in timp sa schimbe gustul acestora;
3. pentru sirop: amestecati sucul de soc cu zaharul si fierbeti pana cand se leaga siropul; adaugati zeama de lamaie, zeama de la limette, scortisoara, vanilia si cardamomul (pentru un echilibru exotic, adaugati si putina esenta de migdale) si mai fierbeti pret de 5-10 minute; depozitati siropul in sticle curate, la intuneric, intr-o camara bine aerisita.
4. pentru lichior: luati 100 ml de sirop si combinati cu 150 ml alcool 54% sau dupa preferinta; se poate servi imediat, iar pentru un parfum mai aparte, turnati-l peste o felie de portocala si cuburi de gheata asezate in pahar si decorati cu felii de portocala, lamaie sau limette.

Pofta buna!