Lumea Culinara

Supa de dovleac impanata - Din delicatetea toamnei



Povesti din bucatarie:
1 noiembrie, Jack-o-Lantern, Cenusareasa, Halloween toate au in comun nici mai mult nici mai putin decat minunatul dovleac.

Cica unul pe nume Iacob, un irlandez smecher intr-o zi a vrut sa bea pe seama lu' Aghiutza. Si l-a chemat, iar Coada-n-Furca a venit. (citeste mai departe)

O supa delicata, fina, aromata si totusi consistenta. Pentru cei mai inradacinati in cultura romaneasca: adaugati si cativa carnati de Plescoi, sau un carnat afumat, rumenit putin inainte si crestat, taiat in felii mici si adaugati-l fierbinte in supa chiar inainte sa o serviti. Gustul va fi fenomenal!

Pentru amatorii de diete si mancare usoara: radeti putin parmezan chiar in farfurie si presarati rozmarin proaspat, ori busuioc. Eliminati crutoanele de paine si serviti mai bine cu piadine bine prajite, sau chiar fara.

Ingrediente:
1 dovleac de aproximativ 1 kg
1 gulie
3 l zeama de carne (500 de gr carne de pui/vita + apa)
3 morcovi
2 cepe
2 catei de usturoi
20 gr ghimbir proaspat
50 ml ulei masline
1 lingura curry
1 lingurita chilly
1 praf de cimbru
patrunjel
500 gr paine taiata in cubulete si uscata in cuptor pe hartie de copt cu condimente: piper, oregano, chimen

Cum se face?
1. Curata dovleacul de coaja si seminte si taie-l in cubulete. Taie ceapa si gulia in cuburi si morcovii pe lung si pune totul la calit in 50 ml ulei de masline. Dupa ce s-au calit, adauga supa de carne de pui. Lasa la fiert pana ce s-au fiert morcovii.
2. Strecoara supa si pasiereaza gulia, ceapa si dovleacul. Morcovii lasa-i intregi, dar daca te grabesti, pasiereaza-i si pe ei.
3. Pune legumele pasierate in supa si adauga restul de condimente.
4. Cuburile de paine pune-le in tava pe o hartie de copt si pune peste ele un praf de piper, oregano si chimen.
5. In fiecare farfurie de supa pune cateva crutoane si decoreaza cu cateva fire de allium/ceapa ciorii.