Lumea Culinara

Kremesh ucrainean - Popas in Kremesh, Ucraina


 Frigul extrem din ultimele zile, un frig siberian mi-a amintit locuri si oameni mult mai obisnuiti cu frigul decat vom fi noi, romanii ori alte natii mai vestice, vreodata. Asa ca am intrat in bucatarie pentru a sarbatori iarna. Cu un kremes ucrainean ori mai bine zis siberian. Oricum am da-o, tot in Ucraina am ramas de asta-data si pentru ca, culmea, tot Balcaniul face aceasta prajitura si o adora, in timp ce Ucraina are un oras intreg numit... Kremesh. Exista foarte putine referinte turistice sau mai putin turistice care sa vorbeasca despre acest oras situat la granita de nord-vest a Ucrainei. E o zona mica, populata cu oameni asa cum poti gasi in toata Ucraina. Legatura dintre acest oras si prajitura cu acelasi nume n-a fost vreodata demonstrata si pana se va dovedi ori ba aceasta "lipeala", situatia ramane doar ca o curiozitate mai mult sau mai putin culinaro-geografica. Dar daca tot am aterizat in Ucraina, hai sa o cunoastem mai bine.

Ucraina e un loc ce-ti ramane la suflet daca ai vazut-o  odata. Cu conditia sa privesti aceasta tara asa cum e, cu toate bunele si relele ei si sa-i accepti pe locuitorii sai asa cum sunt si i-a format istoria. N-am avut doar experiente placute in Ucraina. Dar, dincolo de orice fel de experienta m-am bucurat de sufletul ei cald, chiar daca putin mai aspru, de bucataria ei aparte, bogata. Am sarbatorit cu ucrainieni si romani din Ucraina si iarna, si vara. I-am vazut muncind, traind si le-am admirat mereu curajul de a infrunta o saracie lucie cu o vointa si o munca de titan. Le lipsesc poate multe, dar nu le lipseste organizarea, curatenia, ordinea si munca. Si nu le lipseste muzica. Si nici dansul. Si e o placere sa-i asculti cantand si sa canti cu ei. Si cred ca e mult mai frumos sa vezi soldatii si politia cantand decat apucand armele. Si asta in orice tara. Nu trebuie sa ma credeti. Ascultati acest cantec traditional cazac, atat de iubit incat a devenit patrimoniu cultural rus si ucrainean. Ii veti vedea cantand impreuna: cazaci, tatari, ucrainieni, rusi, muzicieni, soldati ori politai. E una dintre cele mai frumoase imagini ale lumii, indiferent de locul in care o intalnesti.

Imagini din Kiev, Ucraina... o vara superba si o iarna siberiana, intocmai ca si
iarna care ne viziteaza in aceste zile.

Kremesh ucrainean


Timp de preparare: circa 1 ora
Portii: aprox. 24

Ingrediente:
1 l lapte
12 linguri lapte
100 gr amidon
1 lingurita esenta vanilie
3 oua
400 ml frisca
1 pliculet zahar vanilat
2 plicuri zahar vanilat
1 foaie napolitana cu cacao

Mod de preparare:
1. Amesteca galbenusurile cu zaharul, cu zaharul vanilat, amidonul, esenta de vanilie si adauga treptat laptele tot; fierbe amestecul pana obtii o crema consistenta;
2. pune gelatina la inmuiat in apa rece si de indata ce s-a intarit, topeste-o in cuptorul cu microunde (timp de cateva secunde - atentie nu o fierbe!);
3. bate albusurile spuma tare si adauga-le in crema fiarta si racita, adauga si 200 ml frisca batuta si amesteca usor;
4. pe fundul unei tavi, pune folie alimentara, sau hartie de copt, aseaza felii de portocale sau clementine si toarna crema;
5. frisca ramasa, bate-o spuma si pune-o peste crema, in tava; acopera cu foaia de napolitana si da la frigider pentru minim 1 ora.

Pofta buna!