Lumea Culinara

Fantezie de ciocolata - La multi ani Mami!




Mama e femeia care ne-a dat viata. Seaca definitie de dictionar. Daca mama n-ar pune si spirit, si dragoste, si zambet, daca n-ar inmulti ea toate cele trasformandu-ne in oameni ce-ar fi mama daca nu o biata fiinta oarecare? Dar e unica, e ea. Si inainte de toate e Femeia! Iar femeia are un mare dar cu care a inzestrat-o Universul: multiplica totul. Daca ii dai unei femei o bucata din tine iti va inapoia un copil, daca ii dai un suras, iti va da o inima, daca ii dai o inima iti va da un camin. Daca insa ii vei da necazuri o sa-ti inapoieze un infern.

Mamei mele ii plac toate cele la superlativ. A fost ziua ei si stiind cat de draga ii e ciocolata si crema fina si fructele si tot ce e frumos i-am creat acest tort. Mi-am dorit sa fie un art nouveau, dar a iesit altceva ca decor, insa stiu ca e creatia mea in fiecare detaliu, asa cum mi-am dorit, asa cum si eu sunt pana la urma si creatia ei, tot in fiecare detaliu. E joc de ciocolata alba si neagra, e fantezie de decor. Tigarete de ciocolata, trandafiri din pasta de zahar pictati si multa, foarte multa inima pusa in tot ce se vede. Care dintre voi n-ar face la fel? :)

Ingrediente:
Pentru blatul 1:
100 gr ciocolata amaruie 50% cacao
100 gr unt
100 ml
5 oua
7 linguri mari pline faina
1 pliculet zahar vanilat
1 pliculet praf de copt
35 ml rom

Pentru blatul 2:
150 gr ciocolata amaruie 50% cacao
100 gr unt
100 ml lapte
7 oua
9 linguri mari pline cu varf cu faina
1 pliculeti zahar vanilat
1 pliculet praf de copt
50 ml rom

Pentru crema
1 ananas proaspat de 500 gr
150 gr nuca de cocos
800 ml frisca
2 oua
300 ml lapte
50 gr amidon alimentar
200 gr ciocolata alba
100 gr unt

Pentru sirop:
500 ml vin
7 cuisoare
baton de vanilie

Pentru invelisul de ciocolata si pentru tigaretele de ciocolata:
500 gr ciocolata amaruie cu minim 35% cacao

2 forme de tort in diametru de 28 cm respectiv 22 cm

Cum se face?
1. Atat pentru blatul 1 cat si pentru blatul 2 modul de lucru este acelasi. Asadar, puneti pe bain-marie untul, laptele si ciocolata. Cand s-au topit untul si ciocolata, adaugati galbenusurile, amestecati rapid si dati la o parte. Lasati sa se racoreasca si apoi adaugati romul, praful de copt si zaharul vanilat, albusurile batute spuma si la final faina. Trebuie sa va iasa un aluat ca de pandispan. Puneti la copt si nu deschideti cuptorul minim 20 de minute.
2. Puneti pe bain-marie untul si ciocolata alba. Cand s-au topit adaugati laptele in care s-a amestecat amidonul, galbenusurile de ou si adaugati si nuca de cocos. Fierbeti pana obtineti o crema ca o smantana groasa. Luati-o de pe bain-marie si lasati-o sa se raceasca, apoi adaugati-i albusurile batute spuma. Intre timp bateti frisca si incorporati in ea crema fiarta.
3. Taiati blaturile in doua, insiropati cu vinul pe care l-ati fiert usor cu cuisoare si baton de vanilie. Pe partea de jos a tortului puneti felii intregi de ananas proaspat si acoperiti cu crema si apoi cu cealalta parte a blatului. Repetati pana ati construit tortul. Lasati tortul la frigider minim 3 ore.
4. Intre timp preparati tigaretele de ciocolata astfel: luati folie pentru retroproiector si taiati-o in mici dreptunghiuri. Ungeti cu ciocolata topita fiecare dreptunghi si uniti capetele pe lungime. Sau folositi metoda din video:http://www.youtube.com/watch?v=cb69Nia8wPo 5. Modelati din pasta de zahar trandafiri. Despre modul in care se face pasta de zahar si cum modelati trandafirii voi arata intr-un post ulterior. Decorati dupa cum va place, folosind materiale dupa cum considerati a fi mai bine. Eu am folosit plasa pentru decoratiunile folosite pentru buchetele de flori si cateva flori uscate albe, alaturi de perlute comestibile de cofetarie.
Pofta buna!