Lumea Culinara

Amintiri culinare - Savarina cu inghetata de frisca



M
ai tineti minte magazinele Gospod
ina? In copilaria mea comunista, magazinele astea duhnind a bere, a tigari de proasta calitate si a "varza a la Cluj" le gaseai la tot pasul, in toate cartierele. In ultima vreme, spre sfarsitul comunismului nu mai miroseau a nimic. Erau etern goale. Absolut goale. Cate o tanti veghea apatic mesele "la botul calului" si tejgheaua roasa si scorojita. Cu toate astea era ceva ce ma facea sa mai intru in magazinele astea care ar fi trebuit sa vanda semipreparate pentru "tovarasele gospodine ocupate in campul muncii in construirea societatii socialiste multilateral dezvoltate" (oribil!). Uneori primeau prajiturele. Primeau "broscute", sau extrem de rar, "savarine". In ultimii doi ani de comunism, nici macar din astea nu mai primeau.

Eterna coada la orice de dinainte de 1989,
in imagine coada la
lactate. (preluata de pe iphoto.com)

Azi am scris o noua "Legenda a Epocii de Aur". (click pentru a citi).Mi-am amintit din nou lucruri pe care as vrea sa nu le fi trait, sa nu le fi cunoscut, sa nu trebuiasca sa mi le amintesc. Lucruri pe care speram din toata inima ca le-am uitat. Imi dau seama ca nu le-am uitat, ca sunt vii, ca inca mai sunt lipite de mine desi eram doar un copil in acele vremuri. Una din putinele bucurii dulci ale copilariei mele au fost aceste "savarine" pentru care economiseam fiecare banut pe care parintii mei mi-l dadeau ca sa o pot cumpara EU si nu sa o cumpere ceilalti pentru mine.


Si am evadat in bucatarie sa reconstruiesc o amintire, una noua care sa inlocuiasca amintirea veche.

Timp de preparare: 1 ora
Timp de refrigerare: minim 2 ore

Portii: 26 bucati


Ingrediente:
Pentru savarina
5 oua

5 linguri pesmet
5 linguri de zahar
200 ml Alchermes sau lichior dulce de cirese
2 portocale

Pentru inghetata
150 gr zahar
300 ml lapte
50 gr amidon

400 ml frisca

1. Bateti spuma 5 albusuri cu 5 linguri de zahar si cand ati obtinut o spuma tare, adaugati galbenusurile si pesmetul. Puneti la copt intr-o tava de muffins, in care ati pus formele de hartie mai intai pentru a nu se prinde aluatul de tava la copt. Tineti la cuptor pentru 15-20 de minute pana se rumenesc frumos pe de-asupra. Lasati-le sa se raceasca la temperatura camerei pentru a le umple.
2. Laptele, zaharul si amidonul se pun la foc si se amesteca pana obtineti o budinca mai consistenta. Adaugati zeama de la o lamaie si lasati sa se raceasca. La final adaugati 400 ml de frisca batuta. Dati la congelator pentru cel putin 2 ore.
3. Taiati savarinele in doua, scobiti aluatul din mijloc cu grija sa nu rupeti peretii prajiturii. Insiropati cu lichior sau Alchermes, care e un lichior italian foarte aromat si mai dulce. Umpleti savarinele cu un glob de inghetata de frisca. Eu am pus-o intr-un cornet de cofetarie si am umplut savarinele asa. Decorati cu feliute de portocala taiata in patru si cu fulgi de ciocolata.


Secret:
Savarina nu creste foarte mult la copt daca ouale nu sunt foarte proaspete, sau daca spuma nu se comporta ca una pentru meringhe, adica sa fie tare. Daca vreti sa creasca mai mult, puteti face un pandispan din 5 oua, inlocuind pesmetul cu faina si completand cu un plic de praf de copt. Nu mai iese aceeasi consistenta a savarinei, dar cresc mult mai bine.


Pofta buna