Lumea Culinara

Dor de copilarie - Flori cu parfait de limette


Trecand prin biblioteca mare din o parte a casei, ochii mi-au cazut pe o carte. O carte care mi-a marcat copilaria. Am adorat-o. Am citit-o pana aproape am rupt-o si mi-a ascuns-o mama. Era cartea pe care o citeam inevitabil in prima zi de vacanta! Credeam ca o sa-mi poarte noroc si o sa-mi aduca o vacanta plina de aventuri, intocmai cum era cea a personajelor din ea. Si azi, ochii mi s-au incrucisat cu titlul cartii din nou chiar daca nu mai e prima zi de vacanta: "Ciresarii" de Costantin Chirita.

Nu stiu ce faceati voi cand erati mici, dar eu una nu ratam nici un pom mai ales cand florile erau toate deschise anuntand rod bogat sau cand poamele abia formate se iteau de dupa frunze. Imi placeau corcodusele, merele, perele, ciresele mici, neformate, acre. Le mancam si florile pentru ca asa mi se parea ca as fi mai "ciresar". Si azi as mai trai aventura prin pesterile Romaniei cum o faceau copii din carte, as mai descoperi comori de daci si sabii de romani, dar intre timp am plecat sa reconstruiesc povestea dulce a aventurii, de astadata in bucatarie. O fi, sau n-o fi floare de cires?

Timp de preparare: 1 ore
Timp de refrigerare: 4 ore
Portii: 24 bucati

Ingrediente:
4 foi de placinta, sau strudel
3 oua
50 gr amidon
300 ml lapte
300 ml frisca
150 gr zahar
3 limette
1 pliculet zahar vanilat
50 gr unt sau margarina topita si racita pentru uns foile

Mod de preparare:

1. Intindeti foile suprapuse cate 2 si taiati-le in patrade de 15x15 cm, Luati cate o foaie taiata astfel si asezati-o intr-o tava de briose. Ungeti foaia cu putin unt sau margarina topita cu o pensula de bucatarie si asezati a doua foaie. Pudrati cu zahar pudra si coaceti pentru 5-10 minute in cuptorul bine incins, la foc mic.
2. Intr-o cratita amestecati galbenusurile cu zaharul, adaugati laptele si amidonul si fierbeti la foc mic pana cand obtineti o budinca destul de consistenta. Lasati sa se raceasca putin si adaugati zeama de la 2 limette si albusurile spuma. La final, adaugati si frisca batuta. Puneti la congelator pentru minim 4 ore. Amestecati din cand in cand crema pentru a fi mai pufoasa.
3. Puneti un glob de inghetata in florile facute din foile de placinta, decorati cu coacaze, zmeura sau capsuni, pudrati cu zahar si daca va place, stropiti cu ciocolata topita.


Secrete:
1. Nu faceti budinca prea groasa, veti obtine un parfait prea dur.
2. Amestecati din cand in cand budinca odata lasata la racit pentru a ramane cremoasa si a nu face scoarta.
3. Nu tineti prajitura gata montata mai mult de 20 de minute la temperatura camerei pentru ca inmoaie "floarea".

Pofta buna!